UŽAS! Osvanuli plakati s uznemirujućim parolama: “Najluđa noć na kostima Bošnjaka”

UŽAS! Osvanuli plakati s uznemirujućim parolama: “Najluđa noć na kostima Bošnjaka”

2478

U Mostaru su jutros na nekoliko lokacija osvanuli plakati s porukama: „Najluđa noć na kostima Bošnjaka. Oteto-prokleto“ i „Nova 2024. ne na Lakišića haremu. Oteto-prokleto“.

Podsjetimo, nakon informacije koju je na svom Facebook profilu objavio gradonačelnik Mario Kordić, o tome da će doček Nove godine u Mostaru biti održan na parkingu između zgrade Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) i zgrade Vlade FBiH, uslijedile su reakcije, kako od pojedinih vijećnika tako Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar.

Vakufska imovina
– Kako smo već najavili, za ovogodišnji doček Nove godine u Mostaru nastupit će regionalna super zvijezda gospodin Željko Joksimović. Sukladno velikim očekivanjima i profesionalnom pristupu, danas je dio našeg organizacijskog tima obavio sastanak s timom gospodina Joksimovića i potvrdili lokaciju samoga koncerta. Doček Nove godine bit će održan na parkingu između zgrade HNK i zgrade vlade FBIH.

Sljedeći korak je priprema same lokacije, a očekujemo veliki spektakl za sve Mostarke i Mostarce, kao i naše goste – objavio je Kordić 16. oktobra.

Negodovali su iz MIZ-a Mostar, na čiji su poziv tokom juna održani protesti zbog, kako su tada naveli, nastavka nezakonitih građevinskih radova na Lakišića haremu, za kojeg tvrde da je vakufska imovina, a kojeg su oduzele austrougarske vlasti. Iz MIZ-a su prije više od 20 godina podnijeli zahtjev za izgradnju islamskog centra.

Direktna provokacija
Direktor HNK-a Ivan Vukoja, nakon protesta je izjavio da je dokumentacija pravno valjana te da je tvrdnja o tome da je HNK izgrađen na vakufskom zemljištu pravno neutemeljena.

U vezi s Kordićevim prijedlogom da će doček Nove godine biti održan na tom lokalitetu, iz MIZ-a su kazali da ga “muslimani i pripadnici Islamske zajednice doživljavaju s punim podozrenjem, jer ga smatraju direktnom provokacijom i ne samo proslavom dočeka Nove godine već i ostvarene dominacije jedne politike nad drugom u našem gradu”.

– Također, u gradonačelnikovoj inicijativi prepoznajemo i neprimjereno uvlačenje IZ-e u kvalifikacije vjerskog radikalizma što je na globalnoj sceni širom svijeta, nažalost, ovih dana česta pojava – naveo je, između ostalog, tada glavni imam MIZ-a Mostar, Dino ef. Maksumić.

Izvor Avaz
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *