OTKRIVAMO SKANDAL! Funkcioner SDA Nazim Halilović bio član Miloševićeve SPS-a u devedesetim!

3843

Tutin – Nazim Halilović, visoki funkcioner Stranke demokratske akcije (SDA) i direktor osnovne škole “Vuk Karadžić” u Tutinu, našao se u središtu skandala nakon što su otkrivene njegove političke aktivnosti iz devedesetih godina. U javnosti se predstavlja kao vatreni bošnjački patriota i stranački aktivista, no dokumenti pokazuju njegovu povezanost s Socijalističkom partijom Srbije (SPS) tokom Miloševićevog režima.

Dokument koji je nedavno procurio i došao u posjed redakcije “Sandžak Danas, ukazuju na Halilovićevu duboku uključenost u politike koje su bile usmjerene protiv Bošnjaka u Sandžaku. Danas, Halilović promovira jedinstvo naroda i snagu Stranke demokratske akcije, što postavlja i pitanje stvarnih interesa same stranke SDA. Ako su ovakve figure u vrhovima stranačke hijerarhije, kako birači mogu vjerovati da će njihovi interesi zaista biti zaštićeni?

“Moramo biti pametni i izbjeći spletke koje bi naštetile našim interesima”, napisao je Nazim Halilović.

Međutim, ironija njegovih riječi postaje očigledna kada se uzme u obzir da je nekada bio član stranke koja je aktivno radila protiv tih istih interesa. Postavlja se i pitanje koje strukture i čiji interesi zapravo stoje iza Halilovića.

Činjenica da je Halilović bio član SPS-a u najtežim vremenima za Bošnjake, a sada se predstavlja kao zaštitnik njihovih prava, govori mnogo o političkom pravcu same stranke SDA. Kako neko ko je bio dio režima koji je otvoreno štetio Bošnjacima, sada može tvrditi da je zaštitnik tih istih interesa? Halilovićev primjer potvrđuje staru istinu da u politici, često iza velikih riječi i patriotskih parola, stoje lični interesi.

Kada Halilović piše da “opet je nama bolji život obezbijedila jedna stranka”, možda bi bilo primjereno zapitati se – koja stranka? Ona koja je bila na vlasti dok su Bošnjaci trpjeli, ili ona koja trenutno obećava bolju budućnost bez konkretne realizacije? I dok Halilović tvrdi da se zalaže za budućnost naše djece, treba imati na umu da politička dosljednost i moralni integritet predstavljaju ključne vrijednosti koje bi svaki čovjek trebao posjedovati.

Građani Tutina, kao i cijelog Sandžaka, zaslužuju transparentnost i istinu od onih koji ih vode. Neka ova najnovija otkrića posluže kao podsjetnik da su izbori prilika da se glasa ne samo srcem, već i razumom. U političkom kazalištu, gdje se uloge lako mijenjaju, ključno je prepoznati prave vrijednosti i birati one koji istinski zastupaju interese zajednice, ne samo svoje.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *