Otvorena Mi’radž džamija u Trnavi

943

U novopazarskom neselju Trnava, 06.12.2019. godine, otvorena je novosagrađena džamija gdje je ovom svečanom činu prisustvovala delegacija Mešihata IZ-e u Srbiji sa gostima iz Kuvajta na čelu sa muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem, kao i narodnin poslanikom akademikom Muamerom Zukorlićem.
Nakon uvodne riječi glavnog imama dr. Enver ef. Omerovića, okupljenim džematlijama obratio se vakif zemljišta Refik Beganović koji se zahvalio Mešihatu i donatorima izgradnje ove Allahove kuće.
Akademik Zukorlić je u svom obraćanju, između ostalog, kazao da su vakifi posebna vrsta ljudi – elita, drugačiji od ostalih, koji iz sadašnjosti daju zalog za svoju budućnost, naglasivši da se otvorenju džamije raduju iskreni, pogotovu što je ono upriličeno u odabranom danu u sedmici.
Predsjednik Mešihata muftija Dudić citirao je ajet o graditeljima džamija, kao i hadis da nećemo biti pravi vjernici dok nam džamije ne budu ljepše od naših kuća, istakavši da je ovo naselje bilo garib prije nego je dobilo svoju džamiju, ali da će ona od danas svojim ezanom mještane Trnave svakodnevno podsjećati na obaveznost namaza.
Također, obznanio je da će džamija, kao i sve druge, biti vakuf Islamske zajednice i nositi naziv Mi'radž, te otkrio ploču sa njenim imenom.
U novootvorenoj džamiji hutbu je održao i džuma namaz predvodio muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujović.

Izvor: IZuS