“OVDE NEMA MREŽE, STANJE JE ALARMANTNO” – Škola u Sjenici radi u otežanim uslovima

1968

Stanje u Sjenici i okolnim područjima, posebno u Baračkom i Kladničkom okrugu, i dalje je teško, saopštavaju lokalni izvori. Sneg i loši vremenski uslovi uzrokovali su prekide u snabdevanju strujom i internetom, ostavljajući nekoliko sela izolovanim.

U Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” u Sjenici, situacija je posebno alarmantna. Direktor škole, Rifat Zornić, ističe da su uslovi za obavljanje nastave izuzetno otežani. “Nastava se odvija, ali sa velikim poteškoćama. Samo mali broj učenika je u mogućnosti da prisustvuje časovima zbog nečišćenih puteva, posebno u oblasti Kladnice,” rekao je Zornić.

Učenici koji žive u neposrednoj blizini škole ili u selu Papić uspeli su da dođu, ali mnogi nisu u mogućnosti zbog neprohodnosti puteva. Osim problema sa putem, škola se suočava i sa nedostatkom osnovnih usluga. “Nemamo nikakvu telefonsku ili internet konekciju, a tu su i problemi sa centralnim grejanjem i pumpama,” dodaje Zornić.

Iako nastava teče, realizuje se po skraćenom sistemu, a prisutnost učenika je smanjena na samo 35%. Zaposleni se trude da dođu na posao, ali nedostatak učenika znatno otežava situaciju.

Komunikacija sa okolnim selima i opštinama je takođe izazov. “Pokušavamo da uspostavimo kontakt, ali sa samo nekoliko smo uspeli. Stanje je zaista alarmantno,” zaključuje direktor škole.

U Sjenici je proglašena vanredna situacija, a nadležni očekuju da će se problemi rešiti u naredna dva do tri dana. Lokalna zajednica apeluje na hitno rešavanje problema kako bi se normalizovalo obrazovanje i svakodnevni život.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.