PADA ODLUKA O RADU KAFIĆA/ Dvije opcije su u igri, evo koje mjere će morati da se poštuju

879

Kako “Blic” saznaje, sredinom nedjelje održaće se sastanak predstavnika grada Beograda sa Vladom, na kome će se razmotriti pod kojim uslovima je moguće otvaranje ugostiteljskih objekata.

Ovaj sastanak će prethoditi sjednici Kriznog štaba, koja je zakazana za sredu u 8 časova.

Kako “Blic” saznaje, razmatraće se nekoliko modela rada restorana i kafića, od kojih su najizglednija dva modela: skraćeno radno vrijeme ili posebne mjere koje bi propisivale koliko ljudi i na kojoj udaljenosti može da bude u objektu.

Ukoliko odluka bude pala na skraćeno radno vrijeme, gotovo je nemoguće da ono bude posle 18 časova. Moglo bi biti samo još kraće. Međutim, izglednije je da će biti propisane posebne mjere, kao što je to slučaj s frizerima ili objektima poput spa centara, teretana.

Posebne preporuke će biti rastojanje među gostima. Kako Blic saznaje, to će biti veća kvadratura od one koja je ranije bila među mjerama i iznosila je četiri kvadrata.

I oni koji se zalažu za otvaranje ugostiteljskih objekata smatraju da je restrikcija da jedna osoba boravi na devet kvadrata, kao u slučaju zanatskih radnji, ili čak jedna osoba na 16 kvadrata, kao u slučaju fitnes centara neophodna kako bi se mogućnost prenosa virusa gotovo onemogućila.

Prema saznanjima “Blica”, rastojanje bi moglo da bude devet kvadratnih metara kao što je trenutno propisano za frizerske salone.

Ipak, i dalje najveća prepreka je medicinski dio Kriznog štaba, čiji je jedan od najglasnijih zahtjeva je od početka epidemije u Srbiji bio zatvaranje upravo ugostiteljskih objekata. Kafići i restorani su označeni kao “najveće leglo virusa gdje se on i najlakše prenosi”.

I poslije najnovijih mjera kojima je dozvoljen rad praktično svima osim tržnim centrima i ugostiteljskim objektima, epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon rekao je da je medicinski dio Kriznog štaba imao jasan stav da bi sve trebalo da bude zatvoreno najmanje 14 dana.

– Međutim, imamo takozvani ekonomski diktat, i to jesu činjenice koje ne mogu da se prenebregnu. Za svega dva dana stiglo je 85 jasnih pritužbi i molbi za izuzeće – rekao je Kon za medije.

Ipak, s druge strane, činjenica jeste da je čitava jedna djelatnost na rubu egzistencije. Najglasniji u zahtjevima da se otvore ugostiteljski objekti su predstavnici Beograda. Zamjenik gradonačelnika Goran Vesić naglasio je da je bolje dozvoliti rad u kontrolisanim uslovima i gdje inspekcija može da provjerava mjere nego da se društveni život seli u stanove gdje nema kontrole.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.