Pazarac tvrdio da prevozi deterdžente, a u kamionu pronađeni migranti!

Pazarac tvrdio da prevozi deterdžente, a u kamionu pronađeni migranti!

973

Pokušaji migranata da ilegalno pređu granicu ne smanjuju se ni početkom septembra, pa su tako carinici samo tokom ovog prijepodneva na graničnom prelazu Horgoš otkrili 9 ilegalnih migranata skrivenih u raznim tovarima.
Zahvaljujući mobilnom skeneru već oko 7 časova u tovaru dijelova za kotlove uočeno je nekoliko ljudskih silueta. Carinici su odmah otvorili tovarni dio kamiona domaće firme koja je pomenutu robu prevozila ka Belgiji i u njemu zatekli trojicu Avganistanaca koji su na taj način pokušali da stignu do EU.

Foto Uprava carina

Jedva da je prošlo sat vremena kada su carinici i u kamionu prevozničke firme iz Novog Pazara primjetili da konture viđene na skeneru ne odgovaraju prijavljenoj robi. Bilo je očigledno da se pored deterdženta koji je upućen u Njemačku u istom tovaru nalaze i ljudi. Kada su otvorili prikolicu šlepera, carinici su u tovaru zatekli još trojicu Avganistanaca.

Foto Uprava carina

Iskusni službenici koji godinama rade kao operativci na mobilnim skenerima Uprave carina ubrzo su uočili i treći kamion u kome su se sem robe nalazili i ilegalni migranti.

Par minuta poslije 11 časova na izlaznoj strani prelaza Horgoš našao se i kamion prevozničke firme iz Beograda koji je prevozio staklene tegle. Snimak sa skenera je pokazao ljudske siluete između paleta natovarenih staklenim teglama čije je krajnje odredište takođe trebalo da bude Njemačka. Otvorivši tovarni dio kamiona otkrivena su još trojica Avganistanaca, što znači da je za samo nekoliko prijepodnevnih sati na prelazu Horgoš otkriveno čak 9 migranata.

Carinski službenici koji rade na najfrekventnijim prelazima ka EU se svakodnevno suočavaju sa brojnim pokušajima migranata da neopaženo pređu granicu skrivajući se u najrazličitijim tovarima robe, pa je tako od početka 2019. godine u toj namjeri spriječeno gotovo 950 ljudi.

Izvor: Sandžak danas/Rtv.rs