Pazarci podstakli Bosance! I Sarajlije protiv Parade ponosa!

443

U centru Sarajeva jutros su osvanuli plakati koji nose poruku protiv današnje povorke ponosa gdje je logo precrtan crvenim linijama.

Članovi organizacionog odbora prve povorke ponosa u BiH su ove plakate veoma brzo uklonili uz nadu da će šetnja do Parlamenta BiH proteći mirno i bez ikakvih incidenata, prenosi portal Klix.ba.

Skup će obezbjeđivati i veliki broj policijskih službenika, njih više od 1.100 kao i pripadnici privatne bezbjednosne agencije.

Uoči povorke ponosa u sarajevskom naselju Ciglane najavljen je i kontraskup svih koji se ne slažu sa održavanjem povorke koja simbolizuje borbu za prava LGBTIQ populacije.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini pozvala je muslimanske vjernike da ne učestvuju na Paradi ponosa zakazanoj za nedjelju u Sarajevu nazivajući je “teškim grijehom”, dok je na portalu Katoličkog nedjeljnika objavljen komentar uz poziv na suzdržavanje od nasilja na tom skupu.

Najdalje su s ocjenama otišli iz udruženja Mladi muslimani iz Sarajeva koji su nedjeljnu paradu nazvali “paradom srama” i “zlom” te su pozvali bošnjačke političare, Islamsku zajednicu i intelektualce, kao i građane da je bojkotuju, dok su podršku međunarodnih zvaničnika ovome okupljanju ocjenili neprijateljskom i destruktivnom.

U autorskom komentaru glavni urednika Katoličkog nedjeljnika, velečasni Josip Vajdner je ocjenio kako je održavanje parade i promovisanje tih vrijednosti “protivno nauku Katoličke crkve”.

– Stoga, Katolička crkva nikada neće moći podržati bilo kakve zahtjeve koji u temelju imaju amnestiranje grijeha. Zbog toga ne može da podrži ni homoseksualnu paradu niti joj naći opravdanje – naveo je on.

On je zaključio kako je održavanje Parade ponosa u Sarajevu “sramota za ovaj grad”, ali je istovremeno naglasio “kako bi još veća sramota bilo da u, ne daj Bože, neredima zbog iste, neko strada”.

Izvor: Sandžak danas/Blic