PAŽNJA! OČEKUJE SE CIKLON SA OBILNIM PADAVINAMA, UGROŽEN I SANDŽAK!

574

Prema prognozi Republičkog Hidrometeorološkog zavoda Srbije, u zapadnoj Srbiji, Vojvodini, istočnoj Bosni i dijelu Sandžaka od nedelje, 12. maja, do utorka, 14. maja, očekuje se ciklon koji će donijeti obilnije padavine, pa će tokom 24 časa pasti prosječno 50 do 80 litara kiše po metru kvadratnom.

Danas krajem dana i tokom noći velika je verovatnoća da će stići ciklon koji će nositi naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom, što će biti svojevrsni uvod u četvorodnevni potop koji nam slijedi, upozorenja RHZS.

Posle upozorenja Republičkog Hidrometeorološkog zavoda Srbije o obilnim padavinama koje se očekuju, održana je sjednica Republičkog štaba za vanredne situacije, na kojoj su predložene mjere koje se sprovode i formiran operativni tim, izjavio je danas generalni direktor JVP “Srbijavode” Goran Puzović.

Đorđe Đurić, meteorolog “Veder tu ambrele”, rekao je da će nam iznad glava četiri dana biti crni oblaci, imaćemo česte grmljavine i veliku količinu padavina, od 30 do 60 mililitara, lokalno do 80.

– Zbog toga će situacija morati da se prati iz sata u sat, jer će za nekoliko dana pasti više kiše nego što bi negde palo za cio ovaj mjesec. Prijeti nam znatan porast manjih rijeka i pritoka, a posebno bi trebalo obratiti pažnju na stanje u Bosni, jer nam tu prijeti opasnost od rečica koje se ulivaju u Savu. Svakako će doći do porasta te rijeke i to mora da se prati – rekao je on i dodao da ovaj ciklon koji nam stiže nije jači od onog od prije pet godina, ali će ovaj biti danima nad Srbijom.