penzioneri

Penzionerima sa najmanjom penzijom biće umanjeni računi za struju za 1.000 din

363

Beograd – Vlada Srbije danas je donijela odluku koja penzionerima s minimalnom penzijom pruža dodatnu financijsku pomoć kroz smanjenje mjesečnih računa za struju za 1.000 dinara tokom sezone grijanja. Ove mjere su usvojene kao dio izmjena i dopuna Uredbe o energetski ugroženom kupcu, na prijedlog Ministarstva rudarstva i energetike.

Prema novim odredbama, svi penzioneri čija mjesečna primanja ne prelaze 21.766,26 dinara, a koji imaju ugovor o opskrbi električnom energijom na svoje ime, bit će u mogućnosti ostvariti ovo pravo. Pored njih, pravo na smanjenje računa za struju, plin ili grijanje imaju i domaćinstva u kojima članovi ostvaruju pravo na povećanu novčanu pomoć.

Ministrica rudarstva i energetike, Dubravka Đedović Handanović, istaknula je da su napori tokom cijele godine uloženi s ciljem proširenja broja građana koji mogu iskoristiti ove povlastice. „Posebno smo se fokusirali na naše najstarije sugrađane, omogućivši penzionerima s minimalnom penzijom da tokom zimske sezone imaju za 1.000 dinara niže račune za električnu energiju“, rekla je ministrica, pozivajući penzionere da se prijave na šalterima u svojim općinama od sljedećeg tjedna.

Dodatno je pojednostavljen i proces ostvarivanja prava na smanjenje računa, omogućujući da se ono stekne po službenoj dužnosti, bez potrebe za podnošenjem zahtjeva. Ministrica Đedović Handanović napomenula je da odgovornim ponašanjem prema potrošnji energije, svi građani mogu dodatno smanjiti svoje račune tijekom sezone grijanja, i to za čak do 40 posto.

Izmjene Uredbe omogućit će većem broju domaćinstava da ostvari pravo na status energetski ugroženog kupca, a novi propis, usvojen u prosincu 2022. godine, već je omogućio smanjenje računa za oko 72.000 domaćinstava u Srbiji.

Kroz razmjenu podataka između nadležnih institucija i opskrbljivača, proces ostvarivanja prava na povlastice bit će dodatno pojednostavljen i ubrzan, čime će biti značajno povećan broj domaćinstava koja mogu iskoristiti ove beneficije. Vlada Srbije na taj način nastavlja pružati podršku najugroženijim segmentima društva, posebno tijekom zimskih mjeseci kada su troškovi za energiju najveći.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.