Pešter: KUPAJU SE U ŠTALI, ŽIVE U SOBIČKU, MAJKA DAVNO OTIŠLA… Otac im je sve

Pešter: KUPAJU SE U ŠTALI, ŽIVE U SOBIČKU, MAJKA DAVNO OTIŠLA… Otac im je sve

1774

Zahumsko, Pešter – Negomir Luković, samohrani otac Đorđa (12) i Anastasije (11), svakodnevno se bori da svojoj djeci pruži sve što može. „Duša me boli što ne mogu da im obezbijedim kućicu neku, da ne odrastaju u ovom sobičku od 10 kvadrata. Ja sam im otac i majka, a često i jedini drug. Majka ih je davno napustila,“ kaže Negomir.

Lukovići žive u selu Zahumsko, koje se prostire iza Sjenice do granice sa Crnom Gorom. „Ima medvjeda i vukova, pa se malo plašimo. Ipak, tu je naš tata. On je naš cijeli svijet!“ kaže ljupka Anastasija.

Sa njima živi i dementna staramajka Milomirka (78). Zajedno provode dane u toj jednoj sobi, bez ikakvih osnovnih uslova.

„Majka niti dolazi, niti zove, niti za djecu pita,“ objašnjava Negomir. Od prihoda imaju samo dječiji dodatak od 10.000 dinara, dok su za socijalnu pomoć odbijeni jer se zemlja vodi na babu.

„Kuća je od drveta pravljena i nalepljen je stiropor. Zimi zna da bude baš teško. Imamo problem i sa strujom, kako kiša padne ili vjetar jače dune, nemamo je. Nekad i po dvije-tri noći,“ kaže Negomir.

Život u surovim uslovima Peštera, gdje su zimi temperature i po minus 35 stepeni, dodatno otežava činjenica da nemaju kupatilo.

Negomir se bori na sve moguće načine.

„Tata Negomir i kuva i mesi, pere, radi zemlju, muze krave,“ priča dvanaestogodišnji Đorđe. Oboje djece su dobri đaci i pomažu koliko mogu. „Anči opere sudove, umesi tijesto i pospremi krevet, a Đorđe pomaže oko dvije krave i cijepanja drva.“

Ovdje žive…

Nemaju dovoljno odjeće i obuće. „Dva džempera, tri majice i par patika, to je sve što imaju,“ kaže Negomir. „Nemamo dovoljno odjeće i obuće. Voljeli bismo i da imamo gdje proslavljati rođendane, da pozovemo drugare iz škole da se igramo,“ požalili su se Đorđe i Anastasija.

Negomir se za pomoć prijavio preko Fejsbuka. „Da, napisao sam vam tada da ću vas očekivati i živjeti u nadi. Bogu hvala, došli ste. Ostadoh tu da se mučim i borim, nema druge. Pozivam dobre ljude ako postoji neka šansa da dobijemo bolji krov nad glavom.“

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe pokreće veliku akciju za sretniji život porodice Luković. Pozivamo sve dobre ljude da pomognu da im izgradimo kuću!

Kurir.rs/Sandžak Danas
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *