Pešterski spektakl: Vašar u Ljeskovu ponovo oduševljava /VIDEO/

3902

U srcu bujne pešterske visoravni, Vašar u Ljeskovu je i ove godine dokazao zašto predstavlja jednu od najznačajnijih manifestacija u regionu. Svake godine, stanovnici tutinskog sela Ljeskova, zajedno sa brojnim posetiocima iz cijelog Sandžaka, okupljaju se da proslave svoje nasleđe kroz muziku, ples i izložbu narodnih nošnji.

Događaj je počeo rano ujutru kad su prvobitno mirni pašnjaci oživeli zvucima tradicionalne muzike i veseljem. Mladi i stari su se obukli u šarene narodne nošnje, a posebno su se istakle žene obučene u zlatom vezene haljine, koje su blistale pod jasnim pešterskim suncem.

“Vašar u Ljeskovu je prilika da pokažemo šta smo sačuvali od starih običaja. To je dan kad se svi vraćamo svojim korenima,” rekla je jedna od učesnica, obučena u tradicionalnu nošnju koja odražava bogatu kulturu ovog kraja.

Za posjetioce je bilo organizovano mnoštvo aktivnosti – od degustacije lokalnih specijaliteta poput sjeničkog sira i pešterske jagnjetine do učestvovanja u tradicionalnim igrama. Djeca su se naročito radovala trkama u vrećama i nadmetanju u nadvlačenju konopca.

Ovogodišnji vašar nije samo okupio lokalna sela, već je privukao i turiste koji su želeli da dožive autentičnost i gostoprimstvo pešterskog kraja.

“Svake godine dolazim ovde iz Beograda. Atmosfera, ljudi i kultura su nešto što se ne može doživeti nigde drugde,” izjavio je jedan od posetilaca.

Vašar u Ljeskovu je događaj koji prenosi duh zajedništva i ponos, potvrđujući svoj status kao neizostavni dio kulturnog identiteta Pešteri. Sa svakim novim izdanjem, vašar ne samo da odaje počast prošlosti, već gradi i mostove ka budućnosti, šireći poruku mira i razumevanja među generacijama.

Upravo je ta jedinstvena kombinacija prošlosti i sadašnjosti, tradicije i zajedništva, razlog zbog kojeg Vašar u Ljeskovu ostaje zapamćen ne samo kao događaj, već kao praznik za dušu. Video snimak pogledajte ispod teksta.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *