Pik talasa u Novom Pazaru bio dvije nedjelje nakon izbora

630

Najveći broj inficiranih korona virusom u Novom Pazaru tokom „drugog pika prvog talasa“, zabilježen je dvije nedjelje nakon izbora odnosno 4. jula, kada je bilo preko 120 novoinficiranih, izjavio je danas direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru Šefadil Spahić.

Spahić je na konferenciji za novinare predstavio grafikon sa kretanjem broja oboljelih od kovida u Novom Pazaru od početka epidemije rekavši da su u prvom talasu, koji je trajao 41 dan, zaražene 153 osobe, odnosno prosječno četiri dnevno.

„Nakon toga smo imali period naglog skoka, što je trajalo 24 dana i tada je 660 osoba inficirano, što je prosječno 27 dnevno. Pik je bio 4. jula, kada smo u jednom danu imali preko 100 novoinficiranih“, rekao je Spahić.

Na grafikonu se vidi da je broj oboljelih svakodnevno počeo da raste 9. juna, a da je nakon 4. jula naglo opao.

„U posljednjih 14 dana imamo 93 novootkrivena slučaja što nam govori da dolazi do blagog pada i stabilizacije epidemiološke situacije. Ipak, sljedeće nedjelje očekujemo određena kolebanja jer još uvijek ima kliconoša“, dodao je Spahić.

Prema njegovim riječima,  iz dana u dan raste broj osoba kod kojih su otkrivena antitijela, ali da je još uvijek nepoznato koliko dugo se ona zadržavaju u organizmu i štite ga.

Spahić je naveo da ima dovoljno PCR testova i da se dnevno na analizu šalje 180 briseva, što je višestruko više nego što to radi Kraljevo.

Direktor Zavoda za javno zdravlje je još jednom apelovao na sve građane Novog Pazara da se pridržavaju propisanih mjera, da nose maske, održavaju distancu i izbjegavaju kontakte.

Pozvao ih je i da se ne liječe kod kuće, kako je rekao „na svoju ruku“, kao i da ne uzimaju velike količine antibiotika jer će time ugroziti zdravlje.

Izvor: Danas
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *