Pljevlja / SPOMENIK PLEMENITOM VODONOŠI: TURBE „SEJH MUHAMED OSMAN SAKA-BABA“

Pljevlja / SPOMENIK PLEMENITOM VODONOŠI: TURBE „SEJH MUHAMED OSMAN SAKA-BABA“

1294

Iako u Pljevljima postoje različite priče o tome ko počiva u turbetu u Ulici Četvrte sandžačke brigade, u Islamskoj zajednici u Pljevljima smo saznali da tu nesumnjivo počiva Sejh Muhamed Osman saka-baba. Naravno, većina Pljevljaka nema nikakvo saznanje kome je i zbog čega podignuto turbe, koje prema tvrdnjama iz Islamske zajednice predstavlja jednu vrstu mauzoleja.

– Turbe u Pljevljima se zove „Sejh Muhamed Osman saka-baba“. Sejh u ovom slučaju znači čisti ili jedan od najboljih, Muhamed je ime, a Osman je ime njegovog oca. U to vrijeme Muslimani na našim prostorima nijesu imali prezimena, dok saka-baba znači vodonoša. Turbe potiče sa početka 18. vijeka, navodi se u objašnjenju dobijenom iz Islamske zajednice, uz pojašnjenje da je Muhamed, koji tu počiva, živio u hanu koji se nalazio na mjestu i prostoru gdje se nalazi turbe. Muhamed je obavljao posao jednog od vodonoša u gradu i važio je za dobrog i čestitog čovjeka. Stradao je gaseći vatru prilikom jednog većeg požara u čaršiji. U momentu stradanja njegova porodica je živjela u Bitolju, a on je sahranjen u dvorištu hana, gdje mu je i podignuto turbe. Prvobitno turbe je bilo od drveta, a kasnije je prema tvrdnjama iz Islamske zajednice urađeno od tvrdog materjala.

– Pomenuti han se zvao „Menzil han“ i bio je na broju 76. do Drugog svjetskog rata, pojašnjavaju iz Islamske zajednice.

U Islamskoj zajednici su nam ispričali i da Sejh Muhamed Osman saka-baba danas ima svoje potomke u Turskoj, kao i da nose prezime Kesidži.

– Sejh Muhamed Osman saka–baba ima potomke u Istambulu i iz svake generacije je neko dolazio u Pljevlja. Donesu neki poklon ili plate krečenje i uređenje objekta, kao što su uradili i prije dvije godine, kažu u Islamskoj zajednici.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *