Počeli mirovni pregovori Ukrajine i Rusije

499

Pregovori o uspostavljanju mira u Ukrajini počeli su danas na lokaciji u blizini rusko-bjeloruske granice na obali rijeke Pripjat, objavila je Bjeloruska državna agencija BELTA.

Pregovori se održavaju u regiji Gomelj, ali zbog sigurnosnih razloga tačna lokacija nije otkrivena.

Nakon što je ukrajinska delegacija stigla na područje ukrajinsko-bjeloruske granice radi pregovora s Rusijom, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je objavio da Ukrajina traži “trenutni prekid vatre i povlačenje ruskih trupa”.

U delegaciji je nekoliko visokih zvaničnika, ali ne i sam predsjednik Ukrajine. Na sastanak s ruskom delegacijom su stigli ministar odbrane Oleksiy Reznikov, savjetnik šefa Ureda predsjednika Mykhailo Podolyak i zamjenik ministra vanjskih poslova Mykola Tochytskyi.

U ruskoj delegaciji nalazi se pomoćnik predsjednika Vladimir Medinski, zamjenik ministra odbrane, zamjenik ministra vanjskih poslova Andrej Rudenko, predsjednik Odbora državnog ureda za međunarodne poslove Leonid Slutski i ruski ambasador u Bjelorusiji Boris Gryzlov.

Zelenski je pristao na ovu lokaciju nakon što je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko razgovarao s njim i uvjerio ga da će delegacija biti sigurna pri dolasku i u povratku nazad do Kijeva. On je kazao da će svi helikopteri i projektili biti stacionirani tokom putovanja, međutim Zelenski je sigurno u strahu da li mu može vjerovati.

Ključno pitanje pregovora je trenutni prekid vatre i povlačenje trupa iz Ukrajine, a ono što će Ruse zanimati su svakako i sigurnosne garancije s Ukrajinom da ta zemlja neće pristupiti NATO savezu.

Sam ukrajinski predsjednik je postavio mala očekivanja od ovog sastanka s obzirom na to da je kazao kako ne može prihvatiti ruske zahtjeve, no ukoliko Rusi nastave gubiti na ukrajinskom tlu, ukrajinskoj delegaciji se povećavaju šanse za postizanje dogovora o prestanku vatre.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.