Počeo 7. Eko festival u Novom Pazaru: “Cvijet za ljepši svijet” okuplja mlade zaštite prirode

Počeo 7. Eko festival u Novom Pazaru: “Cvijet za ljepši svijet” okuplja mlade zaštite prirode

362

Novi Pazar – Sedmi po redu Eko festival pod sloganom “Cvijet za ljepši svijet” održava se ovog vikenda u Gradskom parku u Novom Pazaru, okupljajući brojne đake, srednjoškolce i studente na manifestaciji edukativnog karaktera. Organizator festivala, Centar za djecu i mlade “Duga”, ponovo je priredio bogat program s ciljem razvoja ekološke svijesti kod mladih.

Festival je otvorio gradonačelnik Nihat Biševac, naglasivši značaj ovakvih aktivnosti za mlade.

“Eko festival nije samo prilika za zabavu, već i edukativna platforma koja mladima pomaže da razviju odgovornost prema životnoj sredini”, istakao je Biševac.

Direktorka “Duge”, Fatima Durović, podelila je sa prisutnima da je kontinuitet festivala ključan za postizanje dugoročnih ciljeva u ekološkoj edukaciji.

“Svake godine se trudimo da festival učinimo još zanimljivijim i interaktivnijim, a ovogodišnji fokus je na praktičnim radionicama koje promovišu reciklažu i očuvanje okoline”, rekla je Durović.

Mladi su imali priliku da učestvuju u različitim aktivnostima poput eko maskembala, promocije “Eko lista”, kao i da uživaju u umjetničkim radovima svojih vršnjaka. Osim toga, predstavljena je i vizija “Grada budućnosti”, koju su kreirali studenti arhitekture, prikazujući kako bi održivi gradovi mogli izgledati u budućnosti.

JKP “Gradska čistoća” je po treći put učestvovalo s edukativnim programom o važnosti reciklaže, dok je Škola za dizajn predstavila torbe i predmete napravljene od recikliranih materijala. Ovi projekti su primjer kako škole i javne ustanove mogu doprinijeti ekološkom obrazovanju i praktičnoj primeni recikliranih materijala.

Dok festival nastavlja sa svojim aktivnostima, organizatori se nadaju da će rezultati ovogodišnjeg izdanja motivisati još veći broj mladih da se aktivno uključe u očuvanje i zaštitu svoje okoline.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *