Počinje izgradnja trafostanice u Tutinu!

Počinje izgradnja trafostanice u Tutinu!

854

Polaganjem kamena temeljca, u Tutinu je danas počela izgradnja nove trafostanice Elektroprivrede Srbije koja će u ovoj opštini riješiti probleme u snabdijevanju električnom energijom postojećih potrošača i omogućiti priključenje novih kupaca i u tom gradu i u Novom Pazaru.

Trafostanica 110/35/20 kV čija je snaga 31,5 MVA vrijedna 2,5 miliona evra za čiju izgadnju je poslije sprovedene javne nabavke potpisan ugovor sa kraljevačkom “Elektromontažom” biće završena za godinu dana.

Nova trafostanica poboljšat će sigurnost i kvalitet isporučene energije i smanjit će tehničke gubitke u distribuciji.

– Današnji dan je jedan od najbitnijih za budućnost Tutina jer smo položili kamen temeljac za izgradnju nove trafostanice koja rješava ne samo postojeće probleme Tutina kada je snabdijevanje električnom energijom u pitanju, već trasira put za izgradnju novih objekata, kako stambenih tako i privrednih, za pretpostavljamo pola vijeka, rekao je v. d. direktora EPS-a Milorad Grčić.

– Sa novom trafostanicom za Tutin biće obezbjeđen 31,5 megavat snage a do sada je Tutin koristio 13 megavata snage, rekao je Grčić i dodao da će kada za godinu dana proradi nova trafostanica biti oslobođena i električna energija koja je do sada uzurpirana iz Novog Pazara da bi Tutin mogao da funkcioniše.

Imamo dva benefita, jedan je stabilno snabdijevanje električnom energijom cijelog Tutina s više nego duplo većom snagom, odnosno uvećanom količinom električne energije, i procjenjujemo da najmanje pola vijeka sve to ne može biti zauzeto, a u isto vrijeme Novi Pazar dobija novih 15 megavata koje do sada nije mogao da koristi, objasnio je Grčić i ocijenio da sa izgradnjom trafostanice oba grada dobijaju stabilno snabdijevanje električnom energijom.

Da bi pojasnio dimenzije i ozbiljnost problema sa električnom energijom u Tutinu, on je rekao da u tom gradu postoji više od 40 izgrađenih stambenih objekata koji trenutno ne mogu da se priključe na električnu energiju a na priključenje čekaju dvije peletare i dvije toplane.

Izgradnjom trafostanice mi trasiramo razvoj Tutina za najmanje narednih pola vijeka, i to je ono što se uklapa u obećanje predsjednika Aleksandra Vučića i u viziju razvoja cijele Srbije, zaključio je Grčić.

Predsjednik opštine Tutin, Kenan Hot, naglasio da je početak izgradnje trafostanice veliki dana za građane, privrednike, ulagače u Tutin i za tutinsku dijasporu.

– Posljednjih 20 godina opština Tutin je bila talac električne energije, ali i pored teških uslova privrednici su radili ali je električna energija bila ta koja je kočila dalji razvoj, rekao je Hot i dodao da se polaganjem kamena temeljca okreće nova stranica za Tutin, ali i za Novi Pazar.

On je izrazio uvjerenje da će privrednici poslije dobijanja električne energije proširiti svoje kapacitete, i da će industrijska zona na 200 hektara u opštini Tutin koja je potpuno uređena, doprinijeti da ova opština okrene novu stranicu razvoja.

Hot je zahvalio direktoru EPS-a, predsjedniku Izvršnog odbora SNS-a Darku Glišiću, načelniku okruga koji su doprinijeli da se projekat ubrza.

– Naravno, predsjednik Vučić je prilikom nedavne posete Tutinu obećao da će učiniti dodatne napore da se ovaj projekat ubrza i da u što kraćem roku krene da se radi i evo danas imamo taj kamen temeljac, i još jednom hvala svima, rekao je Hot.

Izvor: Sandžak danas/Kurir/Tanjug