Pogledajte ljepotu ukrajinskih džamija

980

Prema dostupnim izvorima u Ukrajini živi oko 500.000 muslimana,a koji svoje vjerske obrede obavljaju u oko 400 džamija i mesdžida.

Osim u velikim gradovima Kyievu, Odesi, Kharkivu, značajan broj džamija nalazi se na Krimu, koji je od 2014. godine okupiran od strane ruskih separatista.

Među mnogobrojnim džamijama u Ukrajini, ove četiri se posebno izdvajaju po svojoj veličini i obliku.

Džamija Al-Rahma u Kyievu

Ima munaru visoku dvadeset sedam metara. Pored prostora za molitvu, ova džamija ima i školu unutar vlastitog kompleksa. Nalazi se na padini Schekavytsia na Tatarki. Džamija može da primi čak tri hiljade ljudi. Izgrađena je sredstvima koje su donirali muslimani koji žive u Kijevu. Gradske vlasti su dodijelile mjesto za zgradu 1996. Muslimanska zajednica u Kijevu imala je aspiracije da izgradi džamiju još od 19. Vijeka, ali tek 2000. godine završena je prva faza zgrade. Vlasti su 2004. godine dodijelile dodatni prostor za proširenje islamskog kompleksa. Konačno otvaranje katedralne džamije Ar-Rahma održano je u decembru 2011.

Džamija u Kharkivu

Prvi put je izgrađen 1906. godine. 1936. godine su je uništile sovjetske vlasti, a obnovljena je 2006. godine na istom mjestu. Izgradnja džamije bila je neophodna zbog značajnog rasta muslimanske zajednice u Harkovu u drugoj polovini 19. stoljeća. Vjeruje se da je do ovog rasta došlo zbog raspoređivanja tatarsko-baškirske konjice u gradu tokom rusko-turskog rata (1877-1878).

Džamija u Mariupolu

Ova džamija sasvim sigurno spada u red od najluksuznijih džamija u Ukrajini. Nalazi se u Primorskom okrugu, a u njenom kurgu smješten je i Islamskim centar. Ime je dobila po Sultanu Sulejmanu. Otvaranje je održano u oktobru 2007. godine, te je od tada u upotrebi za mnogobrojne vjernike, ali i zainteresirane muslimanske turiste. Arhitektonski projekat je sličan onom koji je primjetan kod Sulejmanije džamiji u Istanbulu.

Džamija Al-Salam u Odesi

Džamija Al-Salam u Odesi napravljena je 2001. godine, za vjerske potrebe ukrajinskih muslimana koji su svoju zajednicu u ovom gradu zvanično formirali još 1992. godine. Muslimani Odese su većinom Tatari, koji su se doseljavali u prošlosti s područja Krima. Inače, nakon Krima i Kyieva u ovom gradu je jedna od brojnih muslimanskih zajednica u Ukrajini.

Izvor STAV
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *