Pogledajte novu ideju Billa Gatesa (VIDEO)

591

Suosnivač Microsofta Bill Gates, ujedno i treći najbogatiji čovjek na svijetu, na Twitteru je objavio video u kojem poziva na uspostavljanje novog sistema koji bi pomogao u spriječavanju budućih pandemija.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Taj bi sistem uključivao “velike dijagnostičke platforme za testiranje”, koje bi mogle testirati 20 posto populacije svake sedmice, pojašnjava Gates u videu, promovišući svoju ideju.

Kaže i da bi se buduće terapije, poput monoklonalnih antitijela i vakcina, razvijale mnogo brže u slučaju novih epidemija bolesti.

“Kad je riječ o spriječavanju pandemija, naučni alati sami po sebi nisu dovoljni. Trebamo i nove mogućnosti, uključujući i globalni sistem upozorenja, te hitnu službu za infektivne bolesti (ili kako to ja volim zvati, pandemijske vatrogasne jedinice)”, napisao je Gates u statusu na Twitteru iznad objavljenog videa.

Detalje tog plana Gates je uz pomoć svoje supruge Melinde objavio u njihovu godišnjem pismu. Ipak, video objavljen na Twitteru ostavio je kudikamo snažniji utisak na korisnike interneta jer u njemu Gates pomiče figure ljudi na karti svijeta s maskama poput onih na šahovskoj ploči.

Gates figure na karti svijeta postavlja tako da oni uočavaju epidemije bolesti u trenutku njihova izbijanja, bilo gdje u svijetu.

Kad bi takav globalni sistem za uzbunu i pronašao novi zarazni patogen, timovi pandemijskih vatrogasaca požurili bi na zadanu lokaciju kako bi obuzdali širenje epidemije. Gates je dosta slikovito sve to prikazao u videu koristeći igračke aviona, helikoptera i figurica u žutim zaštitnim odijelima.

Izvor: Radiostoplus.com