Policajci iz Slovačke potrešeni: Maleni Ukrajinac sam došao do granice, samo s brojem telefona na ruci

656

Stotine hiljada ljudi napušta Ukrajinu. Mnogi od njih spas traže u susjednim zemljama, a uglavnom bježe majke s djecom, dok očevi ostaju doma jer je proglašena opšta mobilizacija za sve muškarce između 18 i 65 godina. Rastaju se u suzama na granici i svako ide svojim putem – očevi u rat, a majke i djeca u izbjeglištvo.

Najviše ih uđe u Poljsku, ali i u susjednu Slovačku dnevno uđe preko 10.000 izbjeglica iz Ukrajine. Slovački policijaci juče su se prilično iznenadili kad im je jedna izbjeglica došla sasvim sama, bez mame i tate, bez ikoga odraslog u pratnji.

Na svom Facebook profilu objavili su nešto krajnje potresno: fotografiju jednaestogodišnjeg dječaka koji je došao na granicu iz Zaporožja, ukrajinskog grada u kojemu su dan ranije Rusi gađali nuklearku.

“U ruci je imao samo vrećicu i pasoš…Suze su nam u očima, ovo je najveći heroj!”, piše u statusu.

11-godišnji dječak iz Zaporožja došao je sam u Slovačku preko granice iz Ukrajine. S jednom plastičnom vrećicom, pasošem i brojem telefona ispisanim na ruci, došao je potpuno sam jer su njegovi roditelji morali ostati u Ukrajini – objavili su slovački policajci.

Napisali su i da su se volonteri pobrinuli za njega, odveli ga na toplo i osigurali mu hranu i piće i spakovali mu nešto namirnica da mu se nađe na putu.

“Sve nas je osvojio svojim osmijehom, neustrašivošću i odlučnošću, pravi je heroj. Zahvaljujući broju na ruci i komadu papira, uspjeli smo kontaktirati dječakovu rodbinu koja je kasnije došla po njega i cijela priča se dobro završila”, objavili su slovački policajci.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.