Političke igre u Tutinu – Za pregovaračkim stolom večeras Rešović i Redžepović

2851

Politička scena u Tutinu ponovo je živa i puna izazova. Nakon izbornog dana koji nije donio apsolutnu većinu nijednom političkom subjektu, sada se počinju crtati konture buduće vlasti. Stranka pravde i pomirenja (SPP) je odigrala svoj prvi potez pozivajući na pregovore o formiranju vlasti, a večeras će se za pregovaračkim stolom naći Faris Rešović, nositelj liste SPP-a, i Zaim Redžepović, vođa grupe građana “Za naš Tutin”.

Rešović je naglasio da će se u narednim danima voditi razgovori sa svim relevantnim političkim snagama koje su osvojile povjerenje birača. Cilj je jasan: formirati stabilnu i efikasnu vlast koja će se posvetiti realizaciji važnih projekata za Tutin.

“Ponudit ćemo konkretni sporazum svim listama, kako bismo se okupili oko zajedničkih ciljeva i prioriteta i odmah počeli sa radom na rješavanju nagomilanih problema,” izjavio je Rešović.

Zaim Redžepović, s druge strane, ističe svoju spremnost za saradnju, ali i odlučnost da učestvuje samo u onim političkim kombinacijama koje “poštuju volju građana i spremne su da ozbiljno pristupe implementaciji programa koji će Tutin vratiti na pravi put.” Redžepović je dodao:

“Nismo zaboravili naše izborne obećanja, i spremni smo da ih branimo i sprovodimo bez obzira na političku cenu.”

Ovaj pregovarački proces dolazi u trenutku kada se politička mapa Tutina značajno preoblikovala. Stranka demokratske akcije Sandžaka, iako sa zadržanim brojem mandata, suočava se sa blagim padom podrške, dok je SPP doživio najveći pad, gubeći skoro polovinu svojih odbornika u odnosu na prošle izbore.

Sandžačka demokratska partija, u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom, uspela je da ojača svoje prisustvo u lokalnom parlamentu, što bi moglo biti ključno u predstojećim pregovorima. Također, nova politička lica i grupacije poput “Tutin-naš grad” i “Pokret pravde i razvoja” mogu unijeti svežu energiju i nove ideje, što bi moglo biti presudno za budućnost Tutina.

Pregovori koji počinju večeras neće biti samo o formiranju vlasti, već će biti i test spremnosti političkih lidera da pređu preko ličnih i partijskih ambicija u interesu građana. Tutin stoji na prekretnici, a naredni dani će pokazati da li će političke snage uspeti da se ujedine oko vizije prosperitetnog grada ili će se nastaviti političke igre koje su do sada samo produbljivale lokalne tenzije.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *