Poruka reisu-l-uleme Seada Nasufovića povodom nastupajućeg mjeseca Ramazana

540

Draga braćo i sestre, večeras počinje mjesec Ramazan u 1440. hidžretskoj, odnosno 2019. miladskoj godini. Ramazan će trajati 29 dana; prvi dan posta je sutra, 6. maja, a Ramazanski bajram je 4. juna 2019. godine.

Prvih deset dana Ramazana su u znaku spuštanja Allahove milosti na Zemlju, na sve živo i neživo, sredina je oprost od grijeha, a njegov kraj je u znaku oslobađanja od paklene vatre. Ovo je blagoslovljen i odabran mjesec i u njemu se otvaraju vrata Dženneta, a zatvaraju vrata Džehennema.

Ramazanski dani i noći su posebni, čiji se sati i minute nikakvim zlatom ni srebrom ne mogu vrednovati. Svakako, kada bismo pokušali brojati Božije blagodati prema čovjeku, ne bismo ih mogli uspjeti izbrojati. Ovom prilikom želim ukazati na dvije, i one će biti ne moja poruka, već moja molba vjernicima za nastupajući Ramazan.

Moja prva molba: čuvajte svoje vrijeme!
Najveći neprijatelj svoje duše je onaj koji troši svoje vrijeme u besposlice, koji time, kako se obično kaže “ubija vrijeme” – a suštinski ubija samog sebe. 

Čovjek može sve izgubljeno nadoknaditi, osim vremena i porodice!
Zato moja druga molba glasi: čuvajte sebe i porodice svoje!
Upravo je Ramazan izuzetna prilika da trajno naučimo kako čuvati vrijeme i kako čuvati sebe i porodicu svoju.

Savremeni način života vrlo uspješno i lukavo, ne slučajno, odvaja čovjeka od porodice, čini ga usamljenikom i pored roditelja, bračnog druga, djece, prijatelja i komšija. 
Ne zaboravimo Allahovu zakletvu: „Tako Mi vremena. Svaki je čovjek na gubitku, osim onih koji veruju i koji čine dobra djela, i koji jedni drugima preporučuju istinu i strpljenje.”
Na kraju: Ramazan je blagoslovljen mjesec zato što je u njemu otpočela objava Kur'ana i zato što je u njemu propisan post:
“Vi koji ste se pouzdali u Božiju milost, propisuje vam se post kao što je bio propisan i onima prije vas da biste se zaštitili” (Kur'an). Dakle, post je zaštita od svega što čovjeka udaljava od Boga i od čovjeka. 
Znajmo i vjerujmo da je Ramazan mjesec u kome je Božija milost izbavila čovječanstvo darujući mu Kur'an kada je bilo na rubu propasti, i ne gubimo nadu da će ta milost i nama doći. 
Zato otvorimo svoja srca za prijem Kur'ana!
Sretan je onaj koji se u Ramazanu odazove Božanskom pozivu da u postu nađe mir sa sobom i sa svijetom, da nađe ljubav prema Bogu i prema čovjeku.

U nadi da će nam Ramazan donijeti zdravlje duši i tijelu, Božiju milost i oprost, od srca svim pripadnicima islama u domovini i dijaspori želim sretne i berićetne mubarek dane Ramazana. 
Ramazan-šerif mubarek olsun!

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije 
Sead Nasufović


TAG