Posjeta učenika Medrese znamenitostima Beograda

493

Medresa Gazi Isa-beg u nizu aktivnosti predviđenih za učenike s odličnim uspjehom i primjerenim vladanjem orgnizirala putovanje u Beograd. Nakon obilaska zgrade Palate Srbije, susreta i razgovora s dr. Miletom Radojevićem, direktorom Uprave za saradnju s crkvama i vjerskim zajednicama organizirana i turistička posjeta znmenitostima po kojima je glavni grad Srbije prepoznatljiv.

-Počeli smo od Stambol kapije, poslije smo vidjeli Sahat kulu i Sahat kapiju i uglavnom postavili akcent na građevinama iz perioda Osmanlija, zaostavštinama koje su odoljele zubu vremena, prije svega Damad Ali-pašino turbe, česmu Mehmed-paše Sokolovića, Defterdarovu kapiju s pogledom na ušće Save i Dunava. Otišli smo i kod spomenika Pobednika koji je simbol Beograda, prošli smo pored Rimskog bunara, pored Grobnice narodnih heroja, napravili krug i došli do spomenika zahvalnosti Francuskoj i tako zaokružili jednu razglednicu turističku, podsjeća Ilija Dević turistički vodič.

Učenici Medrese za sve zainteresirani i željni odgovora

-Nekoliko momaka mi je prilazilo s pitanjima u vezi nekih pojedinosti i historijskih detalja. Veoma su me iznenadili jer su bili zainteresovani za neke aspekte.

Kako je kraj školske godine i mnogi se rastaju od Medrese ovo putovanje zaokružilo je sve četiri godine koje su proveli u elitnoj školi. Obilaskom Islamskog centra u Beogradu, nakon ručka i osvježenja, krenuli za Novi Pazar. Prepuni utisaka i zadovoljni.
izvor Sandzak Press


TAG