POSMRTNI OSTACI BERANSKIH MUSLIMANA PREMJEŠTENI NA GROBLJE NA JASIKOVCU

1263

U Haremu Beranske džamije danas je klanjana dženaza posmrtnim ostacima beranskih muslimana sa nekadašnjeg muslimanskog mezarija zvanog Varoško groblje, a u narodu poznatog kao Ramusovsko groblje.Posmrtni ostaci, njih šenaest, su otkriveni prilikom poduzimanja građevinskih radova na proširenju benzijske pumpe u centru grada.  Reis Islamske zajednice, koji je predvodio dženazu, zatražio je oprosta od umrlih jer ih muslimani nisu uspjeli sačuvati na dostojanstven način.

“Da su posmrtni ostaci pripadnika neke druge konfesije iz Berana, danas bi na mjestu na koje su proneđeni već bila crkva ili neki drugi vjerski objekat, a mi jedva smo uspjeli da organizujemo dženazu” , istakao je reis.

On je ukazao da je Odluka postojeće lokalne vlasti da se muslimansko groblje da na upravljanje Opštini samo nastavak sistematskog višedecenijsko brisanje svih tragova koji podsjećaju na muslimane u Beranama. “Odluka je uvod da se ponovo ovo desi i da naši nam unuci premještaju kosti na neka druga mjesta ili da neće moći ni to uraditi, već će nam kosti završiti na nekoj od deponija”.

Reis je pozvao lokalnu vlast u Beranam da opet dobro razmisli “i da im ovi posmrtni ostaci treba da budu pouka da muslimansko mezarije treba da bude samo muslimansko i ničije više, kako se ovakve stvari nikada muslimanima u budućnosti ne bi ponovile ”
Varoško groblje nemuslimani su zvali Turskim grobljem kao i sva ostala muslimanska mazarija u Crnoj Gori, pokušavajući na taj način da prikažu da muslimani nisu autohtono stanovništvo, već došljaci iz Male Azije. Sve do 1925. godine Varoško groblje jedino groblje u Beranama sa lijeve obale Lima. Probijanjem i spajanjem ulica Miljana Tomičića i 29. novembra sredinom pedesetih, i asfaltiranjem ulice Dušana Vujoševića prema manastiru i škriljevici početkom šezdesetih, pretvoreno je u veliko gradilište.

Na sredini groblja sagrađena je zgrada nove autobuske stanice, preko puta nje nova Jugopetrolova benzinska pumpa, a na grobljanskoj kapiji velika petokraka raskrnica. Porodicama se dao kratak rok da se posmrtni ostaci premjeste na drugu lokaciju. Veći dio porodica nije uspio da se oganizuje da dislocira najmilije.
Bagerima je razoreno groblje a posmrtni ostaci, bez obilježija dostojnog umrlih, završili su na nekom od smetljišta na obali Lima.