Pošta Crne Gore izradila poštansku markicu Husein-pašine džamije

857

Povodom 450 godina Husein-pašine džamije Pošta Crne Gore danas je publikovala poštansku marku

Povodom 450 godina Husein-pašine džamije Pošta Crne Gore danas je publikovala poštansku marku. Iz Pošte Crne Gore podsjećaju da je Husein-pašina džamija u Pljevljima sagrađena 1569. godine.

-Osnivač joj je Husein-paša Boljanić, porijeklom iz Boljanića kod Pljevalja, koji je u drugoj polovini 16. vijeka bio na najodgovornijim vojnim i civilnim položajima osmanske države. Glavni arhitekta objekta bio je čuveni mimar Hajrudin, a građevinske radove izvodili su dubrovački majstori – navodi se u saopćenju.

Zbog svog arhitektonskog sklada, kako dodaju, Husein-pašina džamija se ubraja u najvrednije sakralne objekte orijentalno-islamske kulture na prostorima Balkana.

-Džamija je visine 17,20, a širine 13,10 metara. Unutrašnjost je osvijetljena sa 25 prozora. S vanjske strane je munara visine 42 metra i na njoj dominira lijepo izrađen šerefet, ukrašen stalaktitima – navodi se u saopćenju.

Obilježavanje jubileja inicirala je Islamska zajednica u Crnoj Gori.

-Pošta Crne Gore, na inicijativu Islamske zajednice u Crnoj Gori, obilježava 450. godišnjicu Husein-pašine džamije publikovanjem izdanja za posebne prilike koje sadrži prigodnu marku i koverat prvog dana (FDC) – kazali su iz Pošte, prenosi RTCG.

Autor idejnog rješenja je Zoran Popović, grafički dizajner iz Podgorice.

Izvor: RTCG