Povećana kazna za Belmina H. (18) osuđenom zbog gaženja djevojčice Melise Zećović (15) u Muru

8856

Apelacioni sud u Kragujevcu pooštrio je kaznu mladom vozaču osuđenom za smrtonosnu saobraćajnu nesreću u kojoj je nastradala petnaestogodišnja Melisa Zećović u Muru. Belmin H., tada maloljetnik, osuđen je na tri godine maloljetničkog zatvora, povećavajući prvobitnu kaznu od dvije godine koju je izrekao Viši sud u Novom Pazaru.

Tragedija se dogodila 12. decembra 2022. godine, kada je Belmin H., upravljajući automobilom marke “golf” sa probnom vozačkom dozvolom, na pješačkom prijelazu udario Melisu Zećović, koja je od posljedica povreda preminula. Ovaj slučaj izazvao je znatnu pažnju javnosti, posebno zbog okrutnosti nesreće i mladosti učesnika.

Odluka Apelacionog suda uslijedila je nakon žalbe Višeg javnog tužilaštva u Novom Pazaru. U saopćenju Višeg suda navodi se da je žalba branitelja Belmina H. odbačena kao neosnovana, dok je presuda u preostalom dijelu potvrđena.

Pored zatvorske kazne, Belminu H. izrečena je i mjera sigurnosti zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od tri godine, ne uračunavajući vrijeme provedeno u zatvoru.

U istom incidentu, policija je uhapsila i S.Ć. (59) iz Novog Pazara, koji je osumnjičen da je kombijem prešao preko tijela djevojčice nakon nesreće, a zatim napustio mjesto nesreće ne pruživši joj pomoć. Protiv njega se vodi postupak zbog krivičnog djela nepružanja pomoći licu povrijeđenom u saobraćajnoj nezgodi, a postupak se odvija pred Osnovnim sudom u Novom Pazaru.

Ovaj slučaj je podsjetnik na važnost odgovorne vožnje i poštivanja saobraćajnih propisa, posebno među mladim vozačima. Tragična smrt Melise Zećović ostavila je dubok trag u zajednici i pokrenula diskusije o bezbjednosti u saobraćaju i potrebi za strožijim zakonskim mjerama protiv neodgovorne vožnje.

Belmina H. i S.Ć. ilustruju složenost pravosudnog sistema u suočavanju s teškim saobraćajnim prekršajima. Dok je Belmin H. osuđen za izazivanje nesreće sa smrtnim ishodom, S.Ć. se suočava s optužbama za nepružanje pomoći povrijeđenom licu. Ovi slučajevi ističu potrebu za strogo kažnjavanjem svih oblika neodgovorne vožnje i nehumano postupanje u saobraćajnim nesrećama.

Dok porodica i prijatelji tuguju za mladom Melisom Zećović, zajednica se suočava s pitanjima o sigurnosti na putevima i kako spriječiti slične tragedije u budućnosti. Njena tragična smrt nije samo lična tragedija, već i upozorenje na opasnosti koje sa sobom nosi neodgovorno ponašanje u saobraćaju.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *