PRAVNO-PROCEDURALNI TEROR PREMA SJENIČACIMA: Kojem regionu pripada Sjenica?

700

Posljednjih dana u srbijanskom dijelu Sandžaka aktuelna tema je, nažalost, koronavirus i broj preminulih od iste. Jedno od najteže pogođenih žarišta je i Sjenica, u kojoj se ne pamti toliki broj dženaza i sahrana na dnevnom nivou kao početkom jula mjeseca. Tužne su priče porodica koje su izgubile najmilije, a naročito su nas pogodile priče o dvojici Sjeničaka koji su umrli jer su vraćeni iz užičke bolnice i umrli u putu nazad. Upravo zbog toga, na urgenciju ministra Rasima Ljajića, Kovid bolnica u Novom Pazaru je postala Regionalna kovid bolnica i počela da prima pacijente iz Sjenice. Na taj način spašene su desetine života.

Ovi događaji su podstakli našu redakciju na istraživanje, i došli smo do frapantnih podataka da Sjenica, u zavisnosti od oblasti društvenog života, sedišta svojih institucija ima u tri ili čak četiri različita okruga. Vizuelno smo prezntovali koji sve gradovi imaju nadlježan nad upravama sjeničkih javnih ustanova i preduzeća.


Kada ovako poređane nadlježnosti analiziraju se, pa bilo koji zaposleni u Srbijii državnim upravama, pomislila bi da neko zbija šalu. Četiri najvažnije oblasti, sudstvo, policija, zdravstvo i prosveta su raspoređene na, može se reći, veoma zanimljiv način. Policija i sudstvo su pod ingerencijom institucija iz Novog Pazara, sa kojim Sjenica i Sjeničaci imaju jake veze, kako rodbinske i tazbinske, tako i saobraćajne, jer ima više autobuskih linija, a i udaljenost je svega pedesetak kilometara. Postavlja se onda pitanje zašto zdravstvo i prosveta institucionalno pripadaju Užicu, koje je više od 100 kilometara daleko, bez i jedne jedine autobuske linije? Podsjetimo, za vrijeme stare Jugoslavije Sjenica je pripadala Raškom upravnom okrugu, ali je u vrijeme režima Slobodana Miloševića, možemo slobodno reći zlonamjerno odvojena od Novog Pazara i vještački pripojena zlatiborskom krugu, a posljedice toga su, nažalost, vidljive ovih dana.

Upravo zbog toga je ministar Ljajić, osim najave izgradnje kliničkog centra u Novom Pazaru, najavio da će jedan od prioriteta politike SDP u narednom periodu biti institucionalno prebacivanje sjeničkog Doma zdravlja (koji će, nadamo se, prerasti u Opštu bolnicu Sjenica) u novopazarski zdravstveni sistem.
O ostalim institucionalnim nepravdama vezanim za ingerencije nad sjeničkim institucijama i prirodnim dobrima poput Rudnika mrkog uglja Štavalj i Sjeničkog jezera biće više riječi u nekim od narednih tekstova.
One thought on “PRAVNO-PROCEDURALNI TEROR PREMA SJENIČACIMA: Kojem regionu pripada Sjenica?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *