Predsjednik opšine Berane: Neću potpisati da se ulica nazove po Ratku Mladiću

888

Predsjednik Općine Berane Dragoslav Šćekić je poručio da neće potpisati prijedlog da se ulica u ovoj lokalnoj zajednici nazove po osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću. To je poručio i bosanskohercegovačkom ambasadoru u Crnoj Gori.

Prema njegovim riječima, prijedlog nije zakonski utemeljen. Tvrdi da je iznenađen što savjet, koji je razmatrao prijedlog, nije sagledao šta kaže zakon.

Napomenuo je da općinski Sekretarijat za sport i kulturu raspisuje javnu raspravu o prijedlozima imenovanja ulica.

“Općinski tim nakon toga odlučuje koje će prijedloge uputiti predsjedniku Općine, koji procjenjuje koje će finalne prijedloge uputiti Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta na saglasnost. Ovo je samo savjetodavni dio koji prenosi prijedloge udruženja ili pojedinaca, a ne neko tijelo koje može o tom pitanju da odlučuje”, obrazložio je Šćekić.

Kako je kazao Šćekić, zakon obavezuje da ulice ne mogu biti nazvane po osobama koje su i dalje žive ili od čije smrti nije prošlo 50 godina. Potcrtao je da nije saglasan da se ulica imenuje po zločincu Mladiću.

“Nisam saglasan s prijedlogom da Ratko Mladić dobije ulicu u Beranama, jer nema zakonskih uslova za to, a posebno što smatram da bi trebalo da se predlažu ličnosti koje su doprinijele razvoju Berana u prethodnom periodu i da budu ličnosti koje su isključivo vezane za Općinu Berane, a nikako da to budu prijedlozi na osnovu nečijih pojedinačnih osjećanja. Ipak je to šira priča, jer davanje naziva ulica i trgova mora imati širi konsenzus u jednoj sredini. I ako takav prijedlog dođe kod mene nakon javne rasprave, neću ga potpisati, jer poštujem zakone”, izjavio je Šćekić, prenosi portal Pobjeda.

Foto: Vijesti,