zelenski

Premijer Izraela rekao Zelinskom da treba prihvatiti ruski ultimatum

1117

Izraelski premijer Naftali Bennett rekao je ukrajinskom predsjedniku Volodymyru Zelinskyom da treba prihvatiti prijedlog ruskog predsjednika Vladimira Putina “kojim bi bio završen rat”. “Bennett je u suštini rekao da se predamo, a mi to nemamo namjeru učiniti”, kazao je visoki ukrajinski zvaničnik.

22.00: Na društvenim mrežama večeras je sve više izvještaja koji sugeriraju vrlo teško bombardiranje u Mikolajevu. Kyle Glen, suosnivač Conflict News, obavio je video teškog ruskog granatiranja.

Očevici govore o raketiranju prigradskih naselja, uglavnom stambenih i privatnih objekata.

20.50: Varšava i Krakov ne mogu primiti više ukrajinskih izbjeglica, izjavio je poljski zvaničnik za poljske novine Rzeczpospolita. Poljska je do sada primila više od 1.500.000 izbjeglica. U Mađarskoj ih je registriano 225.000, u Slovačkoj 176.000, u Moldaviji 104.000, a u Rumuniji 85.000.

20.40: I dalje traju špekulacije o bjeloruskom ulasku u rat, odnosno o zvaničnom priključenju ove države ruskoj agresiji na Ukrajinu. Prema navodima ukrajinskih medija, ulazak Bjelorusije u rat započeo bi navodnom provokacijom s ukrajinske strane. Tim povodom oglasio se večeras bjeloruski ministar odbrane tvrdeći da nikakvih zračnih napada s ukrajinske strane na Bjelorusiju nije bilo.

19.00: Novinar Glasa Amerike iz Ukrajine Ostap Yarysh, pozivajući se na visokog ukrajinskog zvaničnika, piše da je izraelski premijer Naftali Bennett rekao ukrajinskom predsjedniku Volodymyru Zelinskyom da treba prihvatiti prijedlog ruskog predsjednika Vladimira Putina “kojim bi bio završen rat”. “Bennett je u suštini rekao da se predamo, a mi to nemamo namjeru učiniti”, prenosi Yarysh riječi visokog ukrajinskog zvaničnika.

Putin je, da podsjetimo, za prestanak rata zatražio od Ukrajine ispunjenje triju uvjete: 1. priznavanje Krima kao dijela Rusije; priznavanje nezavisnosti samoproglašenih republika Donjeck i Luganski; 3. ustavno proglašenje ukrajinske neutralnosti, čime bi bio zaustavljen njen put prema NATO-u.

18.10: Gradonačelnik Melitopolja Ivan Fedorov je kidnapovan, rekao je Anton Geraščenko. Prema njegovim riječima, Fedorov je odbio da sarađuje s ruskom vojskom koja je okupirala grad.

18.05: U Mariupolju su tokom 12 dana opsade i granatiranja grada ubijena 1.582 civila. Ovo je saopćeno iz kabineta gradonačelnika grada.

17.30: Ukrajinska ambasada u Ankari saopćila je u petak da se 86 turskih državljana sklonilo u džamiju u opkoljenoj južnoj ukrajinskoj luci Mairupolj, dok ruske snage nastavljaju granatirati grad.

17.20: Bjelorusija zvanično i otvoreno ulazi u rat u Ukrajini, naravno na strani Rusije. Ukrajinski novinar Illia Ponomarenko objavio je na Twitteru da će bjeloruske snage ukrajinsku granicu prijeći večeras oko 21 sat po kijevskom vremenu.

Nexta tv je na Twitteru objavio video snimak kolone vojne opreme koja se kreće prema gradu bjeloruskom gradu Brest, u blizini bjelorusko-poljske granice. Prema smjeru kretanja bjeloruskih snaga mogao bi se očekivati napad na zapadni dio Ukrajine, koji je do sada bio pošteđen borbenih dejstava.

Istovremeno, komanda zračnih snaga Ukrajine objavila je poruku da su ruski avioni, doletjevši iz Ukrajine, gađali ciljeve u Bjelorusiji, u nepsorednoj bilzini granice, što se tumači kao rusko davanje povoda Bjelorusiji da uđe u rat.

Izvor Stav
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.