Preselio Abdulah Sidran, legendarni pesnik, pisac i scenarista

119

Sarajevo, 23. marta – U 80. godini života, napustio nas je Abdulah Sidran, istaknuti bosanskohercegovački pjesnik, pisac i scenarist, čija su dela ostavila neizbrisiv trag u književnosti i filmskoj umetnosti regije. Posle dugog boravka u teškom zdravstvenom stanju, Sidran je preselio 23. marta, ostavljajući za sobom bogato nasleđe koje će živeti generacijama.

Sidran, rođen u Sarajevu, svojim radom obogatio je kulturni pejzaž Bosne i Hercegovine, ali i šire. Kroz svoju karijeru, Sidran je uređivao omladinske listove i časopise, držao predavačke tribine i bio vodeći dramaturg na RTV Sarajevo do početka rata u aprilu 1992. Njegova dela, prožeta emocijama i dubokim ljudskim vrednostima, odjekivala su i van granica njegove domovine, prevođena na više stranih jezika i nagrađivana prestižnim međunarodnim priznanjima.

Sidran je bio poznat kao član generacije ‘šezdesetosmaša’, pojavivši se na književnoj sceni šezdesetih godina prošlog veka. Njegove pjesme i proza donosile su snažne poruke, a za svoj književni rad nagrađen je brojnim nagradama, uključujući Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva i Godišnja nagrada Udruženja književnika BiH.

Jedno od najznačajnijih dela, “Sarajevski tabut”, nagrađeno je Nagradom slobode PEN-centra Francuske, dokazuje Sidranovu neumornu borbu za slobodu i pravdu kroz snagu reči. Kao scenarista, sarađivao je sa istaknutim rediteljem Emirom Kusturicom na filmovima “Sjećaš li se Dolly Bell?” i “Otac na službenom putu”, koji su postali kultni.

Osim što je bio cenjeni član Akademije nauka i umjetnosti BiH, Sidran je bio i strastveni šahista, pokazujući svoju višestranost i dubinu. Abdulah Sidran ostavlja za sobom neizbrisiv trag u srcima onih koji su ga poznavali i divili se njegovom radu, a njegovo nasleđe nastaviće da inspiriše buduće generacije.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *