dzevad jahic

Preselio akademik i lingvist Dževad Jahić

293

Dževad Jahić, istaknuti bosanskohercegovački akademik i lingvist, preselio je u 77. godini života. Ovu tužnu vijest objavio je Sanjin Kodrić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” na svom Facebook profilu.

Akademik Jahić, rođen 1948. godine u Mostaru, bio je poznat kao “filolog opće prakse” te je kroz svoj rad ostavio neizbrisiv trag u lingvistici i kulturi Bosne i Hercegovine. Njegov značaj posebno dolazi do izražaja u njegovom posvećenom radu na Rječniku bosanskog jezika, monumentalnom djelu koje obuhvata preko 100.000 natuknica.

Jahić je svoje obrazovanje započeo u Rogatici, nastavivši studije na Filološkom fakultetu u Beogradu, gdje je i doktorirao. Njegova akademska karijera obilježena je radom na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gdje je predavao od 1975. godine.

Akademik Dževad Jahić, “filolog opće prakse”(kako je volio o sebi reći) bio je jedan od najistaknutijih bosanskohercegovačkih i bošnjačkih naučnika, a godinama je predano radio na višetomnom Rječniku bosanskog jezika, na projektu u koji bi, u optimalnim uvjetima, trebalo da bude uključen tim od nekoliko desetina profesionalaca. U jednu takvu “avanturu” Dževad Jahić upustio se sam-samcat. Prije nekoliko mjeseci objavio je 10. tom Riječnika bosanskog jezika. Ispostaviće se i posljednji, bar za njegovog života.

Ovim Rječnikom prvi put se cjelovitom modernom leksikografskom metodom predstavlja leksičko bogatstvo bosanskog jezika na preko 5.500 stranica, sa više od 100.000 natuknica i oko 500.000 razrađenih i opisanih jezičkih jedinica.

Rječnik bosanskog jezika je sinteza bosanske leksikografije, o čemu svjedoči pet priručnika u jednome – enciklopedijski, gramatički, etimološki, frazeološki i onomastički, koje njegov autor nudi, a njime je trebalo biti obuhvaćeno više od 750 bh. književnika od najstarijih vremena do danas.

Osim akademskog rada, Jahić je bio aktivan u promociji bosanskog jezika, zalažući se za njegovo priznanje i standardizaciju. Bio je član brojnih lingvističkih projekata i inicijativa, čime je doprinio jačanju bosanskog identiteta. Njegov odlazak predstavlja veliki gubitak za akademsku i kulturnu zajednicu.

Komemoracija i dženaza će biti održani naknadno, a obitelj i prijatelji će imati priliku odati počast ovom velikanu lingvistike i kulture.

Autor: Harisa Bećović Zoranić
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *