PRIJEPOLJE: Bolnica dobila aparat za anesteziju sa pacijent monitorom

720

Prijepolje – Aparat za anesteziju sa pacijent monitorom, vrijedan 4,8 miliona dinara čiju nabavku je finansiralo Ministarstvo pravde iz sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja, odnosno primenom oportuniteta, postavljen je u operacionu salu prijepoljske Opšte bolnice.

Prema riječima anesteziologa dr Ljubinka Radakovića ovaj aparat mnogo će olakšati posao njemu i kolegama, a pacijentima će najviše značiti sa aspekta bezbjednosti tokom operacija.

“Ovaj aparat ima sve moguće performanse koje su nama neophodne, odnosno prati vitalne funkcije, a takođe poseduje i alarme koji nas obaveštavaju da li je došlo do pada pritiska, pulsa, da li pacijent počinje da se budi iz anestezije, i naša reakcija je brža i efikasnija”, kaže dr Radaković.

On je istakao da je ovaj aparat jedan od najmodernijih, koji se nalazi u svim tercijarnim zdravstvenim ustanovama počev od Urgentnog, preko Kliničkog centra do VMA.

Dr Radaković je istakao da se oseća privilegovanim što ima mogućnost da radi na ovom aparatu i da nije verovao da će ta mogućnost da mu se ukaže u prijepoljskoj bolnici.

Direktor bolnice dr Zoran Drobnjak se zahvalio ministarstvu pravde koje im je omogućilo sredstva, kao i ministarstvu zdravlja koje je relizovalo nabavku ovog modernog aparata.

“Uz pomoć ovog aparata rad anesteziologa je mnogo olakšan a bezbjednost pacijenta podignuta je na viši nivo. U ovoj godini je urađeno oko 630 hirurških intervencija, razvijena je i unaprijeđena laparoskopska hirurgija sa kojom se krenulo 2015. godine, a samo ove godine urađeno je 230 laparoskopskih operacija”, kazao je dr Drobnjak i dodao da je aparat za anesteziju koji je do sada korišćen premješten u porodilište i naglasio da je takođe dobijen iz iz donacije i to japanske vlade.

NASTAVAK TEKSTA ISPOD REKLAME...

Prema njegovim riječima prijepoljska bolnica je nabavkom aparata za anesteziju potvrdila svoj značaj u Zlatiborskom okrugu, jer je po važnosti i broju pacijenata odmah iza bolnice u Užicu.

“Donacije bilo koje vrste za nas su vrlo značajne, jer se tako unapređuje rad svih zaposlenih a pacijenti dobijaju kvalitetniju zdravstvenu uslugu”, rekao je direktor bolnice.

On je istakao da ipak postoji mnogo stvari koje nedostaju i da mnogo toga treba unaprijediti.

“Preko neophodan nam je centralni dovod kiseonika, projekat postoji ali nedostaju sredstva. Takođe u operacionoj sali postoji centralni sterilizator koji je još iz 1999. godine, stalno se kvari i često je van funkcije i moramo naći način da ga zamjenimo novim”, precizirao je prvi čovek Opšte bolnice u Prijepolju.

Direktor Opšte bolnice u Prijepolju dr Zoran Drobnjak i anesteziolog dr Ljubinko Radaković pored novog aparata za anesteziju u operacionoj sali

Upitan zašto aparat za ultrazvuk srca ne radi skoro godinu dana, dr Drobnjak je kazao da su oni uradili sve što je do njih, ali da i posle skoro godinu dana odgovora nema.

“Mi smo prijavili problem, poslali aparat na popravku serviseru koji je preko javne nabavke dobio da popravlja i servisira medicinsku opremu, međutim do dana današnjeg aparat nije popravljen i nismo dobili nikakav odgovor kada će to biti urađeno. Naravno sve ide preko ZC u Užicu i mi smo tu apsolutno nemoćni”, zaključio je on.

Dr Drobnjak ističe da u bolnici rade dva kardiologa kojima je u nedostatku ovog ultrazvučnog aparat onemogućeno da rade u punom kapacitetu, a pacijenti se šalju u druge ustanove kako bi obavili ovu vrstu pregleda.

PPmedia i GZS