Prijepolje: Medresa „Bakije – hanume“ u Prijepolju ispraća još jednu generaciju

Prijepolje: Medresa „Bakije – hanume“ u Prijepolju ispraća još jednu generaciju

1246

Pošto je prva Kuranska objava „ikre“, što znači uči, čitaj, obrazovanju se u islamu pridaje veliki značaj. „Bakije-hanume“ medresa u Prijepolju spaja gimnazijske sa vjerskim predmetima, zbog čega učenice kažu da školovanje u medresi od djece stvara dobro vaspitane osobe širokog znanja, pa svaka djevojka iz ove generacije namjerava da upiše fakultet.

Rad „Bakije – hanume“ medrese internatskog tipa obnovljen je pre 10 godina, zahvaljujući dobročinstvu Kemala i Paše Mujagić na čijem je imanju podignuta zgrada, kao i brojnim donatorima iz zemlje i inostranstva.

Dr Nadir ef. Dacić, direktor „Bakije – hanume“ medrese ističe da je šest učenica apliciralo za upis na fakultete u Turskoj, gdje će im biti obezbjeđen smještaj i državna stipendija, dok će drugih 6 obrazovanje nastaviti na nekom od fakulteta u zemlji ili inostranstvu. On dodaje da učenice pored fakulteta za islamske studije mogu upisati bilo koji drugi fakultet, jer su imale opšte obrazovne predmete poput drugih srednjih škola opšteg obrazovnog profila.

Učenice su veoma zadovoljne znanjem koje su u medresi stekle, ali i porodičnom atmosferom koja vlada u ovoj školi.

Maturantkinje se trenutno pripremaju za svečanu akademiju kojom će krunisati svoje četvorogodišnje obrazovanje.

Svečanoj akademiji u subotu u 19 sati u Velikoj sali Doma kulture u Prijepolju prisustvovaće i maturanti “Sinan – beg“ medrese iz Novog Pazara. Ulaz je slobodan, a učenice ove škole najavljuju bogat kulturno-zabavni program, zbog čega očekuju i prisustvo velikog broja naših sugrađana i sugrađanki. Svoj dolazak su potvrdili i najviši zvaničnici Islamske zajednice Srbije.

Više u video prilogu:

Izvor Forum info