Prijepolje- Nadira Hurić i Rijalda Bajraktarević na Republičkom takmičenju

Prijepolje- Nadira Hurić i Rijalda Bajraktarević na Republičkom takmičenju

909

Nadira Hurić i Rijalda Bajpaktarević predstavljaju Prijepoljsku gimnaziju na republičkom takmičenju iz stranih jezika
Učenice četvrtog razreda Prijepoljske gimnazije Nadira Hurić i Rijalda Bajpaktarević su odličnim rezultatima na okružnom takmičenju obezbjedile plasman na republičko takmičenje iz ruskog i nemačkog jezika. Pripreme su u punom jeku, kako prenosi foruminfo, a republičko takmičenje će se održati za vikend u Sportskoj gimnaziji u Beogradu.

Iako ruski i nemački jezik slove za jezike sa težom gramatikom, prije svega zbog postojanja padežnog sistema i složenih sintaksičkih pravila, Nadira i Rijalda su na okružnoj smotri pokazale izuzetno znanje, zbog čega su se plasirale na republički nivo takmičenja.

Na okružnom sam imala najveći broj poena, ali sam zauzela treće mesto, jer postoji određena bodovna granica za plasman. Dobro smo se spremili, mada tu uvek ima nekih izuzetaka, nekih trik pitanja, ali mi to prevazilazimo kroz rad sa našom profesoricom, kroz rad na dodatnoj, ali i redovnoj nastavi. Planiram da upišem medicinski fakultet u Beogradu, ali svakako da ruski jezik može da bude dobar potencijal, npr. za neku specijalizaciju u Moskvi ili sl. Nikada nije na odmet znati što više jezika – kaže Nadira Hurić, učenica 4. razreda prirodno – matematičkog smera Prijepoljske gimnazije.

Njena profesorica ruskog Senada Zekić kaže da je Nadira odlična iz svih predmeta, ali da je njen talenat za ruski jezik prepoznala još u prvom razredu.

Takmičarski kriterijumi su vrlo visoki, mora da se zadovolji kvota od najmanje 32 boda, bez obzira na broj takmičara. Nadira je vredna, tako da vjerujem da će i na republičkom ostvariti dobar uspeh – nada se profesorica ruskog.

Na republičko takmičenje iz nemačkog jezika jedina u Zlatiborskom okrugu plasirala se Rijalda Bajraktarević.

Za takmičenje me motivisalo to što jako volim njemački jezik. Sa profesoricom sam redovno radila – za okružno smo akcenat stavili na gramatiku, dok sada pojačano vežbamo konverzaciju, slušanje i razumevanje pročitanog teksta. Pošto sam četvrti razred, postoji mogućnost da ću i studirati nemački – kaže Rijalda Bajpaktarević, učenica 4. razreda društveno – jezičkog smera.

NJena profesorica nemačkog Jasmina Baltić ističe da je jako zahvalno raditi sa decom koja se takmiče, jer oni ne uče zbog ocene, već zbog ljubavi prema predmetu.

Sa spremanjem smo počeli još od početka školske godine, imali smo jednom nedeljno dodatnu nastavu, dok smo pred samo takmičenje dodatno intenzivirali rad. Najpre smo prelazili testove koji su bili prethodnih godina i gramatiku, a pošto je struktura testa na republičkom malo drugačija, sada i mi više radimo konverzaciju. Prezadovoljna sam uspjehom koji je moja učenica ostvarila do sada, a nadam se da će imati dobar plasman i na republičkom – ističe Jasmina Baltić.

Profesorica se ovom prilikom osvrnula na uspjeh koji je njen učenik Irfan Gojak postigao prije tri godine, kada je bio drugi na republičkom takmičenju, što mu je donelo prestižnu titulu đaka generacije i obezbjedilo upis na studije elektrotehnike u Nemačkoj.
izvor foruminfo