Prijepolje vodeći grad u regionu po stopi vakcinacije – 400 pacijenata dnevno primi vakcinu

224

Prema stopi vakcinacije, Prijepolje je jedan od vodećih gradova u regionu i za mesec i po dana od kada je počela vakcinacija, u Domu zdravlja u Prijepolju dato je 8.018 doza vakcina. Borba sa korona virusom traje više od godinu dana, a zdravstveni radnici i radnice podneli su, i dalje podnose veliki teret u toj borbi, rečeno je prilikom posete predstavnika lokalne samouprave ovoj ustanovi.

Oko 400 pacijenata dnevno, kako su nam rekli u Domu zdravlja Prijepolje, primi neku od četiri tipa vakcine – “Sinofarm”, “Sputnjik 5”, “Astra Zeneka” i “Fajzer Biontek”. Redovno iz Zdravstvenog centra Užice, pristižu i količine vakcina predviđene spiskom za vakcinaciju koji dobijaju od Instituta za javno zdravlje “Batut”.

Do juče je ukupno dato 8.018 vakcina, od toga je revakcinisano 2.500 ljudi, a 5.700 je primilo prvu dozu. Mi imamo još jedan vakcinalni punkt u Brodarevu tako da ljudi iz Brodareva ne bi morali da putuju i tu se svakodnevno vrši vakcinacija i revakcinacija, zavisno od rasporeda koji nam pošalje Batut – objasnio je direktor Doma zdravlja Prijepolje dr Sead Porović.
Od pre tri dana, prema uputstvu Batuta ne vakcinišu se strani državljani, već samo pacijenti koji imaju boravište u Prijepolju. Oni koji zbog zdravstvenih razloga nisu mogli da prime vakcinu u zakazanom treminu, moraće opet da se prijave putem elektronske aplikacije. Takođe, za pacijente koji su u prijavi naveli da nisu sposobni da dođu u Dom zdravlja, vakcinacija je organizovana kod kuće uz pomoć lokalne samouprave koja je obezbedila vozilo i vozača sa medicinsku ekipu.

Poslednji spisak smo dobili sa 120 navodno nepokretnih pacijenata u Prijepolju. Mi proveravamo svakodnevno telefonom, ukoliko ekipa ode kući i ispostavi se da su oni pokretni, ekipa se vraća i takve pacijente ne vakcinišemo, jer je to zloupotreba i nas i Batuta i zdravstvenog sistema – dodao je dr Porović.
Iz lokalne samouprave ističu da su Domu zdravlja od početka pandemije posvetili maksimalnu pomoć i podršku.

Prvo smo donirali i pomogli izgradnju nastrešnice koja je u tom trenutku bila značajna, nakon toga smo u saradnji sa ZC Užice rekonstruisali i prilagodili jedan prostor koji je u ovom zimskom periodu bio dosta važan kako pacijentima, tako i zdravstvenim radnicima i mislim da je to jedna od najorganizovanijih kovid ambulanti u regionu. Mi smo danas ovde da damo podršku ovim ljudima koji u dve smene vakcinišu 400 ljudi. To je ogroman broj i svaka im čast – naglasio je zamenik predsednika opštine Prijepolje Esad Hodžić.

Pri opštinskoj upravi, kao jedan od vidova podrške, osnovan je i kol centar za komunikaciju sa pacijentima, a načelnik opštinske uprave Prijepolja Miodrag Ćubić je rekao da će lokalna samouprava uključiti svu potrebnu logistiku i ljude na korist građana naše opštine.

Direktor Doma zdravlja zahvalio se lokalnoj samoupravi na pomoći, kao i firmi Stileks d.o.o. koja je donirala 100 jednokratnih mantila koji će se koristiti pri vakcinaciji.

Izvor Foruminfo.rs