kosovska vojska

Priština: Priprema se za mogući rat – Ministar odbrane Kosova naglašava potrebu za veću posvećenost građana

827

PRIŠTINA – U kontekstu rastućih regionalnih napetosti, kosovski ministar odbrane Ejup Maćedonci istakao je značaj priprema za mogući rat, iako se nada njegovom izbjegavanju. U skorašnjem intervjuu za TV 7, Maćedonci je naglasio da trenutni broj od 5.000 aktivnih i 3.000 rezervnih vojnika u takozvanim Kosovskim Sigurnosnim Snagama (KBS) nije adekvatan za suočavanje s potencijalnim agresorom.

Ministar je naglasio da je za efikasnu odbranu neophodna posvećenost građana.

“Svaki građanin ima svoju ulogu u zaštiti i sigurnosti zemlje,” rekao je Maćedonci, dodajući da ministarstvo intenzivno radi na izgradnji odgovarajuće kulture i podizanju svijesti među stanovništvom.

Također, Maćedonci je istakao da Ministarstvo odbrane analizira i razvija koncepte za obuku i pripremu građana kako bi bili spremni podržati aspekt odbrane i sigurnosti. Ovaj pristup ukazuje na shvatanje da je svaki građanin potencijalni učesnik u odbrani zemlje.

Ministar je također skrenuo pažnju na prisustvo 48 srpskih vojnih baza duž administrativne linije sa Kosovom, opisujući ih kao prijetnju. Prema njegovim riječima, 28 ovih baza su tipične vojne baze, dok je preostalih 20 baza žandarmerije koje služe kao produžetak tri vojne brigade locirane u Nišu, Raškoj i Vranju.

“Činjenica da su ove baze blizu granice i usmjerene neprijateljski prema našoj zemlji ne predstavlja samo odbranu Srbije, već pokušaj da se Republika Kosovo drži pod pritiskom,” izjavio je Maćedonci.

On smatra da ovakvo vojno raspoređivanje i militarizacija od strane Srbije predstavlja agresivan pristup prema takozvanom Kosovu.

Izjave ministra Maćedoncija dolaze u trenutku kada se regionalne tenzije povećavaju, a Kosovo i Srbija nastavljaju da se suočavaju s dugogodišnjim nesuglasicama i izazovima u vezi sa statusom i sigurnošću u regionu.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *