Search

Privatnici mogu da se prijave za DRŽAVNU POMOĆ od danas

Od danas privrednici mogu da se prijave za odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade za april, maj i jun, odnosno maj, jun i jul (ako su već isplatili martovske plate) pošto je u petak Vlada Srbije usvojila Uredbu kojom su najavljene mjere stupile na snagu, ukoliko od 15. marta do prošlog petka nisu smanjili broj zaposlenih za više od 10 odsto.

Oslobođenje se odnosi i na samozaposlene, preduzetnike paušalce i poljoprivrednike. Uredbom se reguliše i odlaganje uplate akontacije za porez na dobit za 2020. godinu do konačnih rješenja za ovaj porez, kao i oslobađanje od PDV-a za donacije RFZO-u i zdravstvenim ustanovama.

Pravo na odlaganje poreza nemaju finansijske institucije, banke, osiguranja, lizing kuće i platne institucije. Odloženi porez će se naplaćivati od 4. januara sljedeće godine u 24 mjesečne rate. Ministar finansija Siniša Mali rekao je da se pri popunjavanju poreske prijave, kao dan početka plaćanja poreza stavi taj datum.

„Željeli smo da vam maksimalno pojednostavimo, jer je privreda to od nas i tražila. Samim tim, prijavljujete se automatski i za novčanu pomoć u iznosu od 30.000 dinara“, objasnio je ministar.

Ova uredba reguliše i isplatu minimalnih zarada za preduzetnike, paušalce, preduzetnike poljoprivrednike i zaposlene u mikro, malim i srednjim preduzećima koje će država isplatiti u maju, junu i julu. Po pola minimalca dobiće zaposleni u velikim preduzećima koji su dobili rješenje o prekidu rada (što nije isto kao i otkaz).

Preduzeća i preduzetnici moraće da otvore posebne namjenske račune na koji će ova sredstva biti isplaćivana. Uredba predviđa i kontrolu i sankcije za preduzeća koja su otpustila više od 10 odsto radnika a prijavila se za pomoć.

Naime, moraće da isplate sve poreze i doprinose koji su im odloženi uz zakonsku zateznu kamatu, uz kaznu od 30 do 70 odsto primljenih direktnih davanja, a ne manje od 500.000 dinara za pravno lice, odnosno 100.000 dinara za preduzetnika.

Na kraju, samo u jednoj rečenici se kaže da će nakon okončanja vanrednog stanja svim punoljetnim građanima Srbije biti uplaćeno 100 evra u dinarskoj protivvrijednosti.

Većina mjera vlade koje su manje-više poznate već dvije nedjelje zahvaljujući javnim istupima funkcionera pozdravljene su (uz rezervu zbog sporosti u njihovoj primjeni) od strane privrede i ekonomista i uglavnom su već primjenjene u drugim zemljama. Sve, osim isplate po 100 evra.

Izvor: Tanjug
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.