PRIZNAVANJE POLISE OSIGURANJA Srbije i Kosova: Kakva je procedura u slučaju nezgode?

674

U skladu s nedavno usvojenim sporazumom između Biroa za osiguranje na Kosovu i Udruženja za osiguranje Srbije, potpisanim 23. juna 2013. godine u Briselu, objavljena su nova pravila koja regulišu postupanje u slučaju saobraćajnih nezgoda između ove dve strane. Ovaj sporazum predstavlja značajan korak u harmonizaciji postupaka osiguranja i nadoknade štete u saobraćajnim nezgodama koje uključuju vozila iz oba regiona.

Ključni aspekt ovog sporazuma je međusobno priznavanje i prihvatanje važećih polisa osiguranja, što olakšava proceduru u slučaju saobraćajnih nezgoda. Sporazum takođe navodi da je procesuiranje i isplata šteta, nastalih kao posledica nezgoda izazvanih vozilima sa važećim osiguranjem, u nadležnosti zemlje u kojoj se nezgoda dogodila.

Posebno je naglašeno da će štete nastale korišćenjem motornih vozila bez važećeg osiguranja, a koje se dogode na teritoriji druge strane, biti nadoknađene iz garantnih sredstava zemlje u kojoj se nezgoda dogodi. U slučaju nedostatka elektronske verifikacije od jedne strane, ta strana mora garantovati nadoknadu za nezgode izazvane neosiguranim vozilima iz svoje nadležnosti.

Sporazum određuje i obavezni minimalni iznos osiguranja: za štete fizičkim licima, po osiguranom slučaju, bez obzira na broj povređenih, iznos je milion eura. Za imovinsku štetu, po osiguranom slučaju, bez obzira na broj povređenih, iznos je 200 hiljada eura. Za štete nastale korišćenjem autobusa i motornih vozila namenjenih za prevoz opasnih materija, primenjuju se dvostruki minimalni iznosi osiguranja.

Nedavno, Vlada Srbije je, 25. decembra 2023. godine, donela odluku kojom se vozilima sa registarskim oznakama RKS dozvoljava slobodno kretanje, a ova odluka je stupila na snagu 1. januara 2024. godine. Slično tome, Vlada Kosova je 4. januara donela odluku o ukidanju režima naljepnica za automobile sa srpskim registarskim tablicama.

Ove promene i ažuriranja u sporazumu predstavljaju značajan napredak u regulisanju saobraćajnih pitanja između Kosova i Srbije i olakšavaju proceduru u slučaju nezgoda za vozače iz oba regiona.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *