Procjena istražitelja: 1,5 miliona muslimana zatvoreno u logorima u Kini

Procjena istražitelja: 1,5 miliona muslimana zatvoreno u logorima u Kini

628

 

 

Svaki šesti odrasli član muslimanske manjine Ujgura u pokrajni Xinjiang jeste ili je bio u logoru, procjena je nezavisnog istražitelja.

Vodeći istražitelj kineske politike prema manjinama rekao je da je možda 1,5 miliona Ujgura i drugih muslimana zatvoreno u takozvanim centrima za preodgoj u kineskoj pokrajini Xinjiang, a taj broj daleko premašuje raniju procjenu o milion zatočenika.

Kina je suočena s međunarodnim osudama zbog navodnih centara za preodgoj u Xinjiangu, velikoj pokrajini u kojoj žive milioni manjinskih muslimana.

Službeni Peking tvrdi da se takvim mjerama bori protiv prijetnje “islamističkog ekstremizma”.

Guverner Xinjianga Shohrat Zakir rekao je u utorak da Kina u toj udaljenoj pokrajini ima internate, a ne koncentracine logore ili logore za preodgoj.

‘Sistemska kampanja kulturnog genocida’

Adrian Zenz, nezavisni njemački istražitelj, rekao je da nove procjene zasniva na satelitskim snimcima i podacima o javnoj potrošnji na zatvoreničke centre te iskazima svjedoka o prenapučenim logorima i nestalim članovima porodice.

“Iako je to spekulativno, čini se primjerenom procjena o 1,5 miliona pripadnika manjina, a to znači svaki šesti odrasli član pretežno muslimanske manjine u Xinjiangu jeste ili je bio u nekom od tih logora, u pritvoru ili centru za preodgoj, uključivo u formalnim zatvorima”, kazao je Zenz u Ženevi, sjedištu ustanova Ujedinjenih naroda za zaštitu ljudskih prava.

Optužio je kinske vlasti da pokušavaju “iskorijeniti nezavisno i slobodno izražavanje različitih etničkih i vjerskih identiteta u Xinjiangu i to nije ništa drugo nego sistemska kampanja kulturnog genocida”.

Omir Bekali, kazački Ujgur, rekao je na panelu kojeg je organizirao američki State Department da ga je mučila policija u Xinjiangu i držala u logoru šest mjeseci u maloj prostoriji sa 40 drugih ljudi.

Aplauzi i pjseme kineskim liderima

“Morali smo aplaudirati Komunističkoj partiji, pjevati pjesme o kineskom vođi Xi Jingpingu i zahvaljivati kineskoj vladi. Nismo smjeli govoriti”, kazao je on.

Grupa američkih naučnika požalila se ove sedmice administraciji predsjednika Donalda Trumpa da nisu dobili primjeren odgovor na prijavu nasilja prema kineskoj manjini i traže sankcije.

Američka ambasadorica Kelley Currie rekla je u Ženevi novinarima da vlada ozbiljno pristupa takvim prijavama te da osobe odgovorne za teška kršenja ljudskih prava ne mogu putovati u Sjedinjene Američke Države i nemaju pristup američkom finansijskom sistemu.

Izvor: Agencije