Prof. dr Šemsović podnio ostavku na mjesto vijećnika u BNV

778

  

Sarajevski nedjeljnik STAV objavio je na svojoj web stranici da je vijećnik Bošnjačkog nacionalnog vijeća prof. dr Sead Šemsović podnio ostavku u ovom organu.

Kako se navodi, ostavka prof. dr Seada Šemsovića je upućena na ruke dr Sulejmana Ugljanina koji je bio nosilac liste “Samoopredjeljenje” i predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esada Džudža.

Prenosimo je u cijelosti:

“Moja saradnja s Vijećem traje već dvanaest godina i isključivo je bila usmjerena ka provođenju sistema obrazovanja na bosanskom jeziku u Sandžaku. U ovom sam periodu, ne žaleći ni vremena ni truda, okupljao zainteresirane bošnjačke intelektualce da što bolje ostvarimo svoja Ustavom i zakonima zagarantirana prava u Republici Srbiji. Obrazovanje na bosanskom jeziku unutar sistema državnog obrazovanja najbolje je obrazovanje na bosanskom jeziku na prostoru bivše Jugoslavije. Izrađeni su ishodi i standardi obrazovanja za bosanski jezik kako za osnovnu tako i za srednju školu, izrađeno je preko 200 udžbenika, održane su desetine seminara, tri godine zaredom imamo malu maturu na bosanskom jeziku i u pripremi je Državna matura za školsku 2020/2021. godinu; u realizaciji je pokretanje studijskog programa za bosanski jezik i književnost pri Državnom univerzitetu u Novom Pazaru. Trenutno je u procesu obrazovanja na bosanskom jeziku uključeno preko 17.000 učenika na prostoru Sandžaka.

Ulazak na listu “Samoopredjeljenje” bio je u cilju moje profesionalne pomoći Bošnjacima Sandžaka da steknu svoja Ustavom i zakonima zagarantirana prava iz oblasti obrazovanja. Trenutno stanje unutar Liste i unutar Vijeća nije prostor za moje dalje djelovanje, jer je moja pozicija vijećnika u nizu navrata bila zloupotrijebljena, a moj diginitet univerzitetskog profesora grubo narušen. Uprkos molbama da se iznađe središnje rješenje, strane u sukobu nisu iskazale dovoljno spremnosti za ozbiljnim traganjem ka rješenju, a ja u ovom slučaju ne želim birati stranu.

Ukoliko Vijeće smatra da je moja stručna pomoć i dalje potrebna, tu vrstu saradnje možemo nastaviti.”

Izvor: Stav.ba