Proljeće razbuđuje prirodu u Sandžaku: Dočekujemo svjež početak

316

Danas je poseban dan na kalendaru prirode – zvanični početak proljeća. U rano jutro, tačno u 04.06 časova, priroda je napravila prelazak iz hladnih zimskih dana u svežinu i obnovu proljeća. Ova promena desila se na dan ravnodnevnice, simboličnog trenutka kada su dan i noć u savršenoj ravnoteži, obe obeležavajući po 12 sati.

Prvi dan proljeća, 20. mart, označava buđenje prirode iz zimskog sna. Suncem okupana, priroda se preoblikuje pred našim očima, donoseći sa sobom novi život i boje. Sunce je svoj današnji put započelo u 05.40, a oprostit će se od nas u 17.50, ostavljajući iza sebe dan pun svjetlosti i topline.

Ovo razdoblje obnove i rasta trajat će sve do 20. juna, kada se na scenu stupaju topli ljetni dani. Proljeće je vrijeme kada se priroda i ljudi zajedno raduju novim počecima, bilo da je riječ o sadnji novih biljaka, početku novih projekata ili jednostavno uživanju u prirodnim ljepotama koje nas okružuju.

Takođe, sa završetkom zime dolazi i prelazak na ljetnje računanje vremena, još jedan znak da se priroda i društvo prilagođavaju novom ritmu. Ove godine, satovi će se pomjeriti jedan sat unaprijed u noći između 30. i 31. marta, označavajući kraći noći i duže dane sve do povratka na zimsko računanje vremena 27. oktobra.

Dolazak proljeća slavi se na mnoge načine širom svijeta, od festivala boja do tradicionalnih obreda koji označavaju obnovu i rast. Bez obzira na to kako ga dočekujete, proljeće je vrijeme koje nas podsjeća na ljepotu promjene i mogućnost novih početaka. Dok se priroda budi, možemo i mi da prigrlimo promjene, osvježimo svoje okruženje i ponovo otkrijemo svijet oko sebe u punom sjaju proljetne svježine.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *