Njemacka-ekonomija-inflacija

Ove promjene u aprilu u Njemačkoj mnoge će skupo koštati

1656

Novi mjesec nove promjene: Pripremite svoje novčanike u aprilu

April 2024. donosi niz promjena u Njemačkoj koje će dodatno opteretiti financijski budžet mnogih obitelji. Uz energetske reforme, izmjene u roditeljskim naknadama te socijalne novine poput legalizacije kanabisa, očekuju se i važne novosti za potrošače i studente.

Od početka aprila, PDV na plin i grijanje vraća se na uobičajenih 19%, nakon što je privremeno snižen u cilju ublažavanja energetske krize. Osim toga, smanjuju se i iznosi roditeljskih naknada, a i prag za ostvarivanje prava na te naknade bit će znatno niži – sa 300.000 na 200.000 eura godišnjeg dohotka po obitelji. Ove promjene ostavit će mnoge obitelji bez prethodno dostupne financijske podrške.

Istovremeno, građani se suočavaju s porastom cijena električne energije. Od marta, više od stotinu dobavljača najavilo je povećanje cijena, uz prosječno povećanje troškova za kućanstva za 172 eura godišnje. Posebno će biti pogođeni korisnici EnBW Energie Baden-Württemberg i WSW Energy & Water, s očekivanim znatnim povećanjima godišnjih troškova.

Ove promjene signaliziraju kraj ere povoljne energije, s posebnim naglaskom na troškove koji proizlaze iz ovisnosti o konvencionalno proizvedenoj energiji. Preporuka je da potrošači aktivno traže alternative i uspoređuju cijene različitih dobavljača kako bi umanjili financijski udar.

Za mnoge gastarbajtere i obitelji s djecom u Njemačkoj, dolazeći mjesec bit će pun izazova. Uz povećanje životnih troškova i smanjenje dostupnih financijskih potpora, bitno je informirati se i pravovremeno planirati kako bi se minimizirale negativne posljedice.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *