Proširena lista za ulazak u Crnu Goru: Opet nema Srbije

518

Državljani Azerbejdžana, Belorusije, Kanade, Rusije, Ukrajine i Zimbabvea od sutra mogu slobodno da ulaze u Crnu Goru, objavilo je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti.

Građani Srbije ponovo su izostavljeni sa ove liste.

Ulazak u Crnu Goru omogućen je i svakom državljaninu Crne Gore sa prebivalištem u Crnoj Gori i strancu sa stalnim ili privremenim boravkom u Crnoj Gori:

Bez dodatnih ograničenja ako ispunjava sva tri sljedeća uslova: rezident je neke od država sa “zelene liste“ ili je boravio najmanje 15 dana pred ulazak u Crnu Goru u državi sa “zelene liste“, i nije u periodu od 15. dana prije ulaska u Crnu Goru do dana ulaska boravio u nekoj od država izvan “zelene liste“, i da nije putovao u neku ili kroz neku od država izvan “zelene liste“ osim u tranzitu.

“Zelena lista“: države članice Evropske unije (Austrija, Belgija, Bugarska, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Holandija, Hrvatska, Irska, Italija, Kipar, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Mađarska, Malta, Nemačka, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Španija i Švedska) i Alžir, Andora, Azerbejdžan, Barbados, Belorusija, Brunej, Fidži, Filipini, Gruzija, Indonezija, Island, Jamajka, Japan, Jordan, Južna Koreja, Kambodža, Kanada, Kina, Kuba, Lihtenštajn, Madagaskar, Malezija, Maroko, Mauricijus, Mongolija, Mozambik, Nikaragva, Norveška, Novi Zeland, Papua Nova Gvineja, Paragvaj, Rusija, Senegal, Švajcarska, Tadžikistan, Tajland, Trinidad i Tobago, Tunis, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Ujedinjeno Kraljevstvo, Ukrajina, Urugvaj, Uzbekistan, Vijetnam, Zambija i Zimbabve.

Uz negativan rezultat PCR, ELISA ili ECLIA testa na COVID-19 star ne više od 72 sata ako ispunjava sva tri sledeća uslova: rezident je neke od država sa prethodne, “zelene liste“ ili ove “žute liste ili je boravio najmanje 15 dana pred ulazak u Crnu Goru u državi sa prethodne, “zelene liste” ili ove “žute liste“, i nije u periodu od 15. dana pre ulaska u Crnu Goru do dana ulaska boravio u nekoj od država izvan prethodne, “zelene liste“ ili ove “žute liste“, i nije putovao u neku ili kroz neku od država izvan prethodne, “zelene liste“ i ove, “žute liste“ osim u tranzitu.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

“Žuta lista“: Albanija, Australija, Bosna i Hercegovina, Izrael, Kosovo, Liban, Sejšeli i Singapur.

Obaveza posedovanja testa ne odnosi se na decu mlađu od pet godina.

Državljanin Crne Gore sa prebivalištem u Crnoj Gori i stranac sa stalnim ili privremenim boravkom u Crnoj Gori ako ulazi u Crnu Goru iz neke od država izvan prethodne dve liste država ili ako je u periodu od 15. dana pre ulaska do dana ulaska boravio u nekoj od država ili putovao kroz neku od država izvan prethodne dve liste osim u tranzitu upućuju se po ulasku u institucionalnu izolaciju ili samoizolaciju u trajanju od 14 dana.

Samoizolacija podrazumijeva boravak u porodičnom smještaju ili drugom objektu uz ograničenje kretanja i praćenje zdravstvenog stanja lica kojem je samoizolacija određena, kao i svih članova njegovog zajedničkog porodičnog domaćinstva. Zdravstveno stanje prati nadležna epidemiološka služba u skladu sa rješenjem Sanitarne inspekcije.

Institucionalna izolacija podrazumeva smeštaj u objekat namenjen za samoizolaciju i boravak lica koja imaju pozitivan rezultat testa na novi koronavirus i nemaju simptome bolesti, ne zahtevaju medicinski tretman, ali moraju biti pod nadzorom zdravstvenih radnika, na osnovu rješenja Sanitarne inspekcije, u skladu sa Protokolom postupanja sa obolelima i kontaktima COVID-19 pacijenata Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Izvor: Nova.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.