Provokacije Azizija: “Sandžaklije odbijale da studiraju u Sarajevu zbog asimilacije”

292

Ne prestaju provokacije od strane propagandističke grupe koju predvodi Ismet Azizi. U novom TV nastupu na jednoj od kosovskih televizija, Azizi je opet strašno uvrijedio sandžačke Bošnjake poznatom tezom koju propagira, da su “većim dijelom” Bošnjaci u Sandžaku zapravo asimilirani Albanci.

Azizi se nije zaustavio na tome, već je otišao i korak dalje tvrdnjom da su mnogi Bošnjaci odbijali da idu u Sarajevo i Beograd da ne bi bili asimilovani. Ovim ne samo da je postavio u istu ravan agresorski Beograd i bošnjački kulturni i intelektualni centar kakav je Sarajevo, nego je još jednom uputio otrovnu strijelu prema Bosni, ali i Bošnjacima kao narodu.

Ko imalo poznaje Sandžak i Bošnjake zna da ovo nije tačno i da su Bošnjaci vrlo rado studirali u Sarajevu upravo radi čuvanja svog identiteta, ali i zbog toga što se na Sarajevskom Univerzitetu nalazila bošnjačka intelektualna elita. Dok se u Prištinskom Univerzitetu nalazila prosrpska profesorska zajednica, što je bio razlog da su i mnogi Albanci odbijali tu da se školuju.

Zanimljivo da na svim svojim objavama Azizi redovno označava čelnike SDA Sandžaka Ahmedina Škrijelja i Mirzu Hajdinovića kao protagoniste albanizacije unutar struktura SDA. I naravno, ni ove uvrede kao ni one prethodne neće naići na osudu u ovoj stranci koja je Azizija dovela u Sandžak i s njim blisko sarađuje.

Također, podsjećamo da je ova grupa napala u više navrata i lidera SPP Zukorlića i njegove funcionere, ali su ostali bez odgovora. Uvreda je bilo čak i na nacionalnoj osnovi, gdje su ustvrdili da Zukorlić vodi porijeklo od Albanaca. Pričljivom Zukorliću ovoga puta je izgleda albanska “maca” pojela jezik.

Izvor sandzacke.rs