Prvi strani predavač na Medicinskom fakultetu u Istanbulu je Sandžaklijka Amra Avdović

725

Adrović je završila Prvu gimnaziju, a potom diplomirala na Medicinskom fakultetu u Sarajevu 2005. godine. Svoju edukaciju nastavila je 2009. godine u Istanbulu, gdje je, zahvaljujući stipendiji koju Vlada Republike Turske daje uspješnim studentima širom svijeta, upisala Medicinski fakultet “Cerrahpasa”.

Nakon završene specijalizacije iz pedijatrije u Istanbulu dobija subspecijalizaciju iz dječije reumatologije kao strani kandidat s najvećim brojem bodova na ispitu za subspecijalizaciju. U toku subspecijalizacije iz dječije reumatologije, također na Univerzitetu u Istanbulu, Adrović je imala priliku sarađivati sa čuvenim dječijim reumatologom prof. dr. Özgürom Kasapçopurom, gdje su kao tim učestvovali u brojim internacionalnim naučnim studijama.

Zahvaljujući naučnom radu, Adrović ima više od 100 objavljenih naučnih radova u relevantnim internacionalnim časopisima i više od 10 objavljenih poglavlja u knjigama iz oblasti pedijatrije i dječije reumatologije.

Na osnovu kriterija za akademsko napredovanje u Republici Turskoj, Adrović je 2018. dobila zvanje docentice na Univerzitetu u Istanbulu te na taj način postala prva strankinja docentica na ovom univerzitetu, odnosno Medicinskom fakultetu “Cerrahpasa”.

Kao članica akademske zajednice, predavačica je na Katedri za pedijatriju, na univerzitetu na koji je prije 10 godina došla kao strankinja, bez poznavanja turskog jezika. Na ovom univerzitetu studiraju studenti iz različitih dijelova svijeta, uključujući i mlade ljude iz Bosne i Hercegovine.

Temeljna znanja stečena na Medicinskom fakultetu u Sarajevu za Amru Adrović bila su dobra baza za daljnje školovanje.

Ova uspješna Bosanka, porijeklom iz Bihora, zajedno s predsjednicom Udruženja pedijatara Bosne i Hercegovine prof. dr. Fahrijom Skokić i potpredsjednicom Udruženja neonatologa Bosne i Hercegovine prof. dr. Hajrijom Maksić bila je organizatorica Prvog kongresa pedijatara Jugoistočne Evrope, odražnog u Sarajevu 2019. godine.

Priča Amre Adrović je samo jedna od mnogih priča o ljudima koji su uspjeli ostvariti snove daleko od naših prostora, ali i prezentirati svoju domovinu u najboljem mogućem svjetlu u svijetu. Ljudi poput Adrović predstavljaju most koji povezuje našu zemlju sa svijetom i otvaraju šansu za razvoj i internacionalnu saradnju.

 

IZVOR: REVIJA BIHOR
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.