Putinov najodaniji saradnik: ‘Invazija nam ne ide po planu!‘ Jesu li se pokajali što su napali Ukrajinu?

2757

Službena Moskva po prvi put je javno priznala da njezina ‘specijalna vojna operacija’, kako službeno nazivaju invaziju na Ukrajinu, ne ide kako su planirali.

– Htio bih reći da ne ide sve brzo kako bismo željeli, ali samo iz razloga što se nacisti kriju iza leđa civila, starih ljudi, žena, djece, organiziraju borbene položaje u vrtićima, školama, kao i stambenim zgradama. Međutim, korak po korak idemo prema postavljenom cilju i pobijedit ćemo, izjavio je u nedjelju Viktor Zolotov, glavni zapovjednik Nacionalne garde Rusije, nekadašnji osobni tjelohranitelj ruskog predsjednika Vladimira Putina i jedan od njegovih najlojalnijih suradnika, prenosi Jutarnji.

Zolotov je izjavu dao nakon pravoslavnog bogoslužja u moskovskom hramu Krista Spasitelja pa je tom prigodom i dometnio da će Kristova ikona ‘zaštititi rusku vojsku i ubrzati našu pobjedu’.

On je ustvrdio da pripadnici Nacionalne garde, zajedno s ruskim Oružanim snagama, ‘korak po korak’ izvršavaju postavljene zadaće tijekom ‘specijalne operacije’ u Ukrajini i da ‘idu prema cilju’.

U međuvremenu, u nedjelju se oglasio i jedan od članova ruskog pregovaračkog tima, koji je bio na tri dosadašnja sastanka s ukrajinskom stranom u Bjelorusiji. Leonid Slucki je, komentirajući tijek pregovora, koji su nakon tri runde fizičkih susreta nastavljeni u nepoznatom broju rundi videosastanaka, izjavio da se ‘prema njegovim očekivanjima napredak u pregovorima može razviti u zajednički stav obiju delegacija, u dokumente spremne za potpisivanje’.

– Usporedimo li pozicije Rusije i Ukrajine na pregovorima na samom početku i danas, vidi se značajan napredak, izjavio je Slucki ne iznoseći nikakve konkretne detalje o suštini pregovora.

Ukrajinski pregovarač Mihailo Podoljak slaže se da su pregovori postali ‘konstruktivniji’.

– U principu nećemo odstupiti ni od jedne naše pozicije. Rusija to razumije. Rusija već počinje zvučati konstruktivno. Mislim da ćemo neke rezultate postići doslovce u danima koji su pred nama, izjavio je u nedjelju Podoljak.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.