PUTINOVO PRAVO LICE Najbizarniji govor ruskog lidera: “Banda narkomana i neonacista”

1050

Vladimir Putin je u petak održao jedan od najbizarnijih govora za ove 22 godine koliko je na čelu Rusije, direktivu koja je uspjela da zvuči alarmantno čak i u trenutku kada je naredio napad na Ukrajinu i raketne udare na Kijev, ocijenjuje britanski Gardijan.

– Još jednom govorim ukrajinskim vojnicima – rekao je on obraćajući se svom neprijatelju.

– Ne dozvolite neonacistima i Banderovcima da koriste vašu djecu, vaše žene i starce kao živi štit. Uzmite vlast u svoje ruke. Izgleda da će nam biti lakše da se dogovorimo nego sa ovom bandom narkomana i neonacista – rekao je Putin na sastanku Saveta bezbjednosti Rusije.

Činilo se da je govor istrgnut iz paralelnog univerzuma – ili iz Drugog svjetskog rata, gdje se čini da Putin provodi više vremena dok pokreće vojne ofanzive kakva u Evropi nije viđena skoro 70 godina, piše “Gardijan”.

Cijele ove nedelje Putinove megalomanske tendencije su su izašle na vidjelo kao nikada ranije. Pozvao je svoje pomoćnike na sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost koji je ličio na televizijski rijaliti program i pokrenuo tirade o Lenjinu i odlukama donetim pre skoro 100 godina.

Putin

Takođe je, po prvi put, govorio o svojim maksimalističkim ciljevima u ovom ratu: promjeni režima u Kijevu, rušenju vlade Volodimira Zelenskog i njenoj zamjeni popustljivijim rukovodstvom. Putinov poziv na državni udar u Kijevu ukazuje na to da, ako Rusija pobjedi u ovom ratu, Zelenski gotovo sigurno neće ostati na vlasti.

Jedan broj analitičara je to predvideo pošto je Rusija rasporedila više od 60 odsto svojih kopnenih snaga na granice Ukrajine i zahtevala ustupke koji nikada ne bi mogli biti odobreni. Ali Putinovo neuravnoteženo pojavljivanje i očigledna težnja ka ratu pokrenuli su pitanje da li on ostaje racionalan lider.

– Uprkos Krimu i svemu ostalom, Putin mi je uvek delovao kao krajnje pragmatičan lider, ali sada, kada je otišao u ovaj rat protiv Ukrajine, logika odluke je isključivo u emocijama, nije racionalna – rekla je Tatjana Stanovaja, osnivač R.Politik.

Dmitrij Muratov, urednik Nove gazete, rekao je da vidi Putina kao čoveka sa „istorijskom mapom u glavi i planom da upotrebi svoju vojsku da to postigne“. Centralno mjesto na toj mapi je Ukrajina, koju je opisao kao veštačku državu.

Izvor Blic
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.