PUTINU SE NEĆE SVIDJETI! Ruski astronauti u bojama Ukrajine na Međunarodnu svemirsku stanicu

PUTINU SE NEĆE SVIDJETI! Ruski astronauti u bojama Ukrajine na Međunarodnu svemirsku stanicu

1025

Ruski astronauti Denis Matvejev, Oleg Artemjev i Sergej Korsakov su stigli na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS) u odjelima sa ukrajinskim bojama umjesto uobičajenih plavih odjela.

Njih trojica su prve pridošlice na MSS otkako je Rusija prošlog mjeseca započela invaziju na svog istočnog susjeda Ukrajinu.

Američke, ruske i njemačke kolege su nove astronaute na brodu srdačno dočekale, zagrlile i pozdravile, ali se čini da se oni protive invaziji koju je pokrenuo njihov predsjednik.

Obukli su žuta svemirska odjela sa plavim detaljima što asocira na zastavu Ukrajine, a na ramenima su imali rusku trobojku. Njihova uobičajena odjela su plava što ovom činu daje poseban kontekst.

Da je riječ o protivljenju ruskoj invaziji govori i izjava jednog od astronauta koji je po dolasku na svemirsku stanicu rekao: “Došao je red da odaberemo boju”, a našalio se kako je to urađeno jer su imali viška žutog materijala.

Trenutak lansiranja i dolaska na MSS trojice nasmijanih astronauta uživo su prenosile i NASA i Roscosmos, a bar jedan od njih trojice je prije polaska viđen kako ulazi u plavom standardnom ruskom odjelu.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *