gaza palestina juftar

Ramazanski duh otpora Izraelu: Zajednički iftar u Rafahu osvjetljava nadu u Gazi

239

U srcu razaranja, Gaza pronalazi trenutke zajedništva i mira tokom svetog mjeseca!

U gradu Rafahu, smještenom u ratom razorenom Pojasu Gaze, mali znakovi otpornosti i nade svijetle jasno usred tamnih oblaka konflikta. U školi Taha Hussein, transformiranoj u privremeni dom za one koji su izgubili sve, organiziran je iftar na otvorenom, pružajući zajednici priliku za zajedništvo i kratki predah od teškoća svakodnevnog života.

Stanovnici Gaze okupili su se u školskom dvorištu, dijeleći iftar, večernji obrok koji označava kraj dnevnog posta tokom islamskog mjeseca ramazana. Najveću radost ovom prilikom izrazili su najmlađi, koji su s nestrpljenjem trčkarali oko trpeze, čekajući da se iftar proglasi.

Veći dio Pojasa Gaze leži u ruševinama nakon što su izraelske snage pokrenule razorni rat odgovarajući na prekogranični napad Hamasa prošlog oktobra. Ovaj konflikt rezultirao je uništenjem više od 60 posto infrastrukture palestinske enklave, ostavljajući dubok ožiljak na srcu Gaze i njezinih stanovnika.

Prema najnovijim izvješćima, izraelski napadi odnijeli su više od 32.700 palestinskih života, potičući međunarodnu zajednicu na akciju. Međunarodni sud pravde (ICJ), reagirajući na zahtjev Južnoafričke Republike, predložio je dodatne privremene mjere, naglašavajući važnost “nesmetanog pružanja” humanitarne pomoći stanovnicima Pojasa Gaze.

Dok se svijet bori s težinom ovog trajnog sukoba, male geste kao što je zajednički iftar u Rafahu podsjećaju nas na neuništiv duh palestinskog naroda i njihovu nepokolebljivu nadu za budućnost.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *