Rasim Ljajić: GLAS ZA LIČNOST, NE SAMO ZA STRANKU

276

Uvođenje stepenastog cenzusa i preferencijalnog glasanja u osnovi su izmjene izbornog sistema, koje će se naći u prijedlogu zakona koji priprema SDPS Rasima Ljajića.

Ljajić, za “Novosti”, kaže da već rade na prijedlogu zakona i da će ga, kada bude završen predstaviti javnosti i koalicionim partnerima. Objašnjava da će se u prijedlogu naći ideja za koju su se i ranije zalagali – da izborni prag za stranku koja nastupa samostalno bude tri odsto, za dvočlanu koaliciju pet i za višečlanu sedam.

Kao ključnu izmjenu, međutim, Ljajić ističe uvođenje preferencijalnog glasanja:

“Tako će se biračima omogućiti da glasaju za stranku, ali i za kandidata sa njene liste”.

Tako bi bilo raspodijeljeno 70 odsto mandata koje stranka osvoji. Ostatak od 30 odsto ostaje stranci da raspodijeli, kako bi mogla da ispuni uslove regionalne ili rodne zastupljenosti.

Na taj način izbegavamo situaciju u kojoj su svi koji su na drugom dijelu izborne liste “fikusi” jer nemaju šanse da uđu u Skupštinu. S druge strane, nisu motivisani ni oni sa vrha liste jer su im garantovana mjesta.

Ljajić smatra da bi novim sistemom i jedni i drugi bili motivisani da se više bore i da bi to bilo dobro, kako za birače, tako i za same stranke.

“Na taj način bismo uozbiljili parlament jer bi bilo više poslanika sa stvarnim uticajem među građanima. Približili bismo poslanike biračima, a zadržali bismo proporcionalni izborni sistem”, kaže Ljajić.

Lider SDSP i bivši ministar trgovine i telekomunikacija kaže da bi, prema njihovom prijedlogu, trebalo zadržati prirodni prag za manjinske stranke, ali ukinuti izbornu tišinu, kao zastarelo pravilo.

Takođe, mjesec dana pred izbore ne bi trebalo objavljivati rezultate istraživanja javnog mnjenja.

Izvor: Novosti.rs