Raskrinkana albanska narko-banda: Pala hapšenja širom Evrope!

Raskrinkana albanska narko-banda: Pala hapšenja širom Evrope!

1105

Raskrinkana albanska narko-banda: Pala hapšenja širom Evrope! Zaplijenjeni dijamanti, skupoceni automobili i desetine kilograma kokaina! Oni su svojim mušterijama drogu distribuirali na različite načine: automobilima sa skrivenim prostorima, privatnim avionima i malim čamcima

U velikoj akciji, koju su pomogli Interpol i Evropol, razbijena je velika narko-banda koja je gospodarila evropskim tržištem.

Na meti je bila albanska banda preko koje je dopreman kokain u luku Antverpen prenosi De Standard.

Prije nekoliko mjeseci je razbijen zaključani sistem “Skaj” koji su dileri koristili godinama, što je i omogućilo akciju, a sve je počelo sa velikom zaplenom kokaina u Nemačkoj.

Policija je u sedam zemalja pretresla između 100 i 200 kuća rano jutros, a samo u Belgiji privedeno je oko 30 ljudi, gdje je obavljeno i 49 pretresa kuća.

Najviše pretresa bilo je na području Brisela, a kako se prenosi, dio mreže je bio u Nemačkoj, Holandiji, Italiji….

Neki članovi bande su živjeli u Briselu, ali su imali i adrese u Antverpenu, u blizini luke u koju je kokain trebalo da stigne.

Uigrana ekipa

Zaplijenjeno je 1,2 miliona gotovine, pored osam komada vatrenog oružja, luksuznih vozila, dijamanata i nekoliko desetina kilograma kokaina.

Preko aplikacije je otkriveno da je albanska banda imala kontakte u Brazilu, Ekvadoru, Kolumbiji, Peruu, Boliviji i Paragvaju. To su zemlje porijekla kokaina.

Međutim, istražitelji su povezali kako mreža dilera funkcioniše i kako su druge kriminlane grupe preo albanske bande slale kokain u luku Antverpen. U nekoliko drugih zemalja, poput Nemačke, Holandije, Španije, Nemačke i Italije, izvršeno je oko 60 racija u “lovu” na osumnjičene pripadnike međunarodne narko mreže.

U Italiji su postojale konkrertne veze sa mafijom, a u Španiji je navodni vođa organizacije u zatvoru od 2018. godine.

Članovi bande, kokain koji je stigao u Antverpen, distribuirali su svojim mušterijama širom Evrope na različite načine: automobilima sa skrivenim prostorima (bunkerima), privatnim avionima i malim čamcima.

U Hrvatskoj i Španiji, između ostalih, banda je osnovala čitav niz firmi u kojima se prao profit. Kao i u mnogim velikim istragama o drogama danas, organizacije su često vodile svoj posao sa kriptovalutama.

U Belgiji je uhapšeno 30 osoba, saopštilo je federalno tužilaštvo. Oni će u roku od 48 sati biti privedeni istražnom sudiji koji vodi predmet. U inostranstvu je do sada uhapšeno njih desetak.

– Ova operacija prošla je bez incidenata zahvaljujući saradnji cijele integrisane policije – saopštilo je tužilaštvo.

U sličnoj akciji, u oktobru je prošle godine pala još jedna mreža dilera, većinom albanskog porijekla. Tad je uhapšeno njih 60, a mnogi se i dalje nalaze u pritvoru.




Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *